Александър СЛИВКОВ, кандидат за народен представител от БСП: Завършването на автомагистрала „Струма“ е моя лична кауза

Александър Сливков е кандидат за народен представител в 45-то Народно събрание на РБ от листата на „БСП за България“. Роден е в село Велюшец, община Струмяни. Завършил е Висшия институт по архитектура и строителство със специалност „Пътно строителство“. Има повече от 45 години професионален опит като технически ръководител на пътни обекти, проектант и конструктор на пътища и пътни съоръжения. Бил е директор на Окръжно пътно управление – Благоевград, директор на „Благоустройствени строежи“, резидент-инженер на пътния тунел при КПП Илинден – Ексохи и инвеститорски контрол на десетки улици и пътища в Благоевградска област.

 

 

Г-н Сливков, защо решихте да се кандидатирате за народен представител?

 

Гордея се, че през целия ми съзнателен живот съм имал винаги някаква кауза, която съм се стараел да следвам. Гордея се също, че целия ми живот е преминал по строителните обекти в Пиринския край. И днес продължавам да вярвам, че човек трябва да бъде отговорен не само за това, което е направил, но и за онова, което не е направил. Затова приех предложението на моите приятели от Струмяни да се кандидатирам за народен представител от листата на Коалиция за България в Първи Благоевградски многомандатен район. Направих го с убеждението, че аз и партията, чийто представител съм, може да направи това, което ГЕРБ не направиха досега – да завършат автомагистрала „Струма“ в рамките на мандата 2021-2025 година, което е моя лична кауза.

 

Защо автомагистрала „Струма“ е ваш основен приоритет и лична кауза?

 

В началото на месец март, по време на предизборна среща в Благоевград, министърът на транспорта Росен Желязков каза пред привържениците от ГЕРБ, че Благоевградска област и довършването на автомагистрала „Струма“, като инфраструктурен проект от национално значение, ще бъдат приоритети през следващия мандат на ГЕРБ. Питам се още колко мандата им трябват, за да завършат този стратегически важен международен обект.

Не бъдете наивни и не вярвайте на тези предизборни приказки, защото през изминалите 12 години на досега управляващите и техните коалиционни партньори, дори и на сън не им е минавала мисълта да поставят Благоевградска област и автомагистрала „Струма“ сред приоритетите на своята регионална политика. Ако са имали дори такова желание, те можеха да го докажат с факти. Засега обаче фактите опровергават обещанията им, тъй като Благоевградска област е с най-западналата регионална икономика в България; С най-ниските работни заплати; С най-прогресивно намаляващ брой на населението в работоспособна възраст; С най-много млади хора, напуснали родните си места, за да си намерят работа в страни от ЕС и света.

Опасността да загубим полученото досега европейско финансиране за магистралата е абсолютно реална. Цялото трасе на автомагистрала „Струма“ е  с дължина 172 км. Строителството на участъка  през Кресненския пролом /т.е. на Лот 3.2 с дължина 23.6 км./ остава проблематично и ако до 2022 г. магистралата не бъде завършена, ще бъде торпилирано цялото финансиране на проекта. Като експерт в областта на пътното строителство ме тревожи фактът, че досега никой никъде не е посочил, записал или скрепил с договор отговора на въпроса – кога всъщност ще започне фактическото изграждане на отсечката източно от река Струма и кога ще започне и завърши реконструкцията на отсечката от сегашното трасе на Е-79 в дефилето, през която ще бъде пренасочен трафикът в посока към съседна Гърция?

 

Защо вярвате, че можете да бъде полезен на хората в Благоевградско ако бъдете избран за народен представител?

 

На първо място, защото съм наясно, че е време в българския Парламент да влязат местни хора, които сядат на депутатската банка не заради високата заплата и останалите облаги, които ще получават през 4-годишния им престой в парламента. Освен това, аз имам лична кауза – окончателното завършване на автомагистрала „Струма“ в участъка между Симитли и Кресна. Аз не искам Благоевградска област да бъде най-изоставащата област на България. Искам нашите деца и внуци да не напускат родния край, за да търсят работа в други страни в Европа и света. Не искам моето поколение да напусне този свят, без да бъде запомнено с нещо хубаво, което може да създадем. За да се случи всичко това обаче, ни е нужна подкрепата на хората – да гласуват с бюлетината на „БСП за България“ № 4, а тези които искат да подкрепят лично мен с преференциален номер 110.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене