Националния печат

печат

“Стандарт”

Заради Русия: Искри между премиер и президент

Първите искри между президента и назначения от него служебен премиер прехвърчаха вчера. Причина за разногласието между Росен Плевнелиев и проф. Георги Близнашки стана проект на военното министерство, свързан с Русия. Става дума за документа „Визия 2020: България в НАТО“, в който е записано, че Москва е в „информационна война“ с България и „представлява заплаха за националната ни сигурност“. Премиерът настоя проектът да бъде оттеглен. „Бях строг, а авторите на документа са строго предупредени“, каза Близнашки.

Мизия живее като на война

Във вторник 100-ина пострадали от потопа се събраха в центъра на града, за да кажат на властта, че повече не могат да чакат. Разбират, че общината не може да им помогне, но над нея има институции, има държава, която трябва да се загрижи за тях.

“Сега”

Затъналата в дългове НЕК плащала с предимство на избрани офшорки

Служебното правителство разкри нови данни за прословутата толерантност на държавата към бизнеса на Христо Ковачки. Закъсалата държавна компания НЕК трупа огромни дългове и просрочия към повечето доставчици на ток, но специално към фирмите, свързани с Ковачки, е била максимално коректна.

Инвестиционната програма на Орешарски ще бъде свита със 150 млн. лв.

Служебното правителство предвижда да редуцира със 150 млн. лв. инвестиционната програма на кабинета „Орешарски“. Толкова средства се очаква да бъдат спестени, след като на 15 септември ще бъде последният срок за избор на изпълнител по финансираните от програмата проекти. Това стана ясно вчера след заседанието на правителството. Бюджетът на инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ беше 500 млн. лв. Още от обявяването й обаче беше повдигнат въпросът дали реализирането й е нужно.

“Монитор”

Още година хаос с ремонтите след градушката

Ремонтите на десетките хиляди автомобили, които бяха потрошени от градушката в София в началото на юли, ще продължат поне още година. Това обясни пред „Монитор” зам.-председателят на Съюза на автосервизите Динко Хулка. Той сигнализира, че вече от бранша изпитват сериозни затруднения с отстраняването на щетите, тъй като напливът бил много голям, а някои застрахователи невинаги погасявали в пълен размер отстранените повреди.

Жилищните кредити поевтиняват         

Лихвите по депозитите в евро през юли са паднали на годишна база с 0,99 процентни пункта до 2,66%, сочи статистиката на БНБ. Спрямо юни понижението е 0,23%.

През миналия месец средният лихвен процент на срочен банков депозит в левове е бил 3,19%, а през юни – 3,36%, показват данните на централната ни банка. През юли 2013 г. показателят е бил на ниво 4,01 на сто. В сравнение с юни 2014 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0,17%, а по тези в евро – с 0,23%.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене