По инициатива на Стоян Стоев в Сандански бе монтирана първата измервателна станция за качеството на въздуха

Станция за мониторинг на качеството на въздуха бе монтирана в централната част на град Сандански. Инициативата е на общинския съветник и кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ – СДС Стоян Стоев.

В следващия месец станцията ще предава в реално време на общо достъпна интернет платформа данни за качеството на въздуха в централната градска част. „Сандански е известен в България, а и региона с уникалния климат, който имаме. За да бъдем още по-конкурентна туристическа дестинация е важно зад този имидж да предоставим и конкретни данни. Затова реализираме тази инициатива и я предоставяме за свободно ползване на всички граждани и на бизнеса“, коментира Стоян Стоев при монтирането на Станцията.

Той обясни и че умишлено е взето решение съоръжението да бъде инсталирано във възможно най-централната част на града, за да се избегнат спекулации дали данните са обективни. „Имахме предложения да разположим Станцията в парка, който е и символ на въздуха на Сандански, но решихме, че получените данни ще бъдат още по-силни, ако са добити от градската част“, каза Стоян Стоев. Кандидатът за народен представител изрази надежда, че Община Сандански също ще следят данните и ще предприемат действия, ако се установят източници на замърсяване.

Станцията за мониторинг на качеството на въздуха предоставя комбиниран анализ за качеството на въздуха, измерва основните параметри, които формират Индекса на качеството на въздуха, съгласно директивите на Европейската агенция по околна среда: ФПЧ10, ФПЧ2.5, NO2, CO, SO2, O3, в комбинация с основните параметри на околната среда. Измерванията се предават към централизирана платформа, с мощни инструменти за визуализация, съхранение и анализ на данните. Получава се информация за качеството на въздуха, позволяващи взимане на бързи и ефективни решения за подобряването му от страна на местната власт.

От утрешния ден данните от станцията ще могат да бъдат следени в реално време платформата air.develiot.com, където се наблюдава информацията и за още няколко български града.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене