ЩЕ РАБОТЯ ЗА СВЕТКАВИЧНО ПРЕМАХВАНЕ НА ВСИЧКИ ОГРАНИЧЕНИЯ, СЪСИПВАЩИ БИЗНЕСА

Интервю с Георги Япов – кандидат за народен представител от коалиция „ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ. МУТРИ ВЪН“ с бюлетина №18 и преференция 109.

  1. Г-н ЯПОВ, дават сигурно място на вашата коалиция в новия Парламент. Какво е първото нещо, с което ще се захванете?

– Проблемите в наследството на нашата държава са много, но човек трябва да има приоритети. Моят приоритет, изказвайки го, няма да ми е в голяма полза на финала на предизборната кампания, но той е: Премахване на всички Ковид ограничителни мерки, и връщане на държавата и бизнеса, в обичайния ритъм на работа. Връщане на всички ученици и обучаващи се в учебните заведения. Всичко това е мотивирано от личното ми мнение, че заплахата за човешкото здраве идва от психическите  разстройства. Те се пораждат от безработица, несигурност, разклатено финансово състояние. Състояния, които за мен лично, са много по-голяма заплаха за човечеството, отколкото Ковид 19. Семената, които посяваме чрез дълготрайното онлайн обучение на  нашите образоващи се деца, ще покълнат след 10-15 години и ще рефлектират пагубно във всеки един отрасъл. Или с две думи казано, да премахнем всички Ковид ограничения, да отпуснем психиката и душите си, и да се върнем до момента, в който всички тези ограничения ги нямаше. Спокойствието в нас ще ни даде сила в имунитета, чрез който да се борим, както с Ковид, така и с всяка следваща пандемия. За всичко това ще пледирам в пленарна зала още в първите дни на новия ни Парламент.

 

  1. Преди няколко дни показахте на живо в социалните мрежи незаконното сметище на териториите на общ. Гърмен, което имаше голям отзвук. Какво направихте след това?

    – Това, което се извършва, е едно безочливо безобразие. Каквото и да кажа за него, все ще е малко. С направения репортаж вдигнахме гласност и привлякохме медиен интерес, и по този начин активирахме четвъртата власт. Подадохме сигнал до компетентните органи, а именно до Директора на регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград, с входящ номер ЗТ-18/22.03.2021; до кмета на община Гърмен, с вх. номер 920031/23.03.2021. Всеки желаещ, който иска да се уведоми за съдържанието на сигналите (моменталното премахване на незаконното сметище), може да се информира персонално по входящите номера на исканията. А ние сме в режим на чакане на резултати. Надяваме се този проблем да бъде решен максимално бързо след подадените от нас сигнали.

 

3.Какво смятате за промените в държавната политика, свързано с опазване на околната среда?

– Чрез своята политика, ЕС подобрява благосъстоянието на европейците от 1972 г. насам. Днес целта на политиката на ЕС в областта на околната среда е да се гарантира, че до 2050г. ще живеем по-добре в пределите на нашата планета. За да се постигне тази цел, трябва да се стремим да се премине към икономика на биологично разнообразие и да се защитава човешкото здраве, чрез качеството на въздуха, химикалите, климата, чрез разделното събиране на отпадъците в регламентирани за това сметища, и тяхното рециклиране, както и опазване на водоемите чисти. Рециклиране на всички наши отпадъци по примера на развитите европейски държави. Създаване на работни места за хора с нужния ценз, който отговаря за нашето благосъстояние и здраве. Очаква се в бъдеще разходите на ЕС в областта на околната среда и климата да нарастнат. Ние от Изправи се! Мутри вън! ще използваме нужните средства, конкретно и точно за тяхното предназначение.

  1. Г-н Япов, по Ваша инициатива направихте среща с управителя на болницата в гр. Гоце Делчев. Какво е сегашното и състояние?

-Да, наистина по моя инициатива осъществихме една ползотворна и полезна среща с управителя на болницата в гр. Гоце Делчев, д-р Петър Филибев. Сегашното състояние на болницата, според моите виждания, е добро, имайки предвид епидемиологичната обстановка, и помощта от държавата. Доброто моментно състояние на болницата се дължи на качественото и адекватно управление на д-р Филибев, но сама птичка пролет не прави. Ние трябва да дадем, и ще дадем нашата пълна подкрепа на достойните лекари, борещи се за нашето здраве, както финансова, така и да бъде променен абсолютно закона за здравеопазването. Един закон, в който да няма ниша за корупция, и властимащия да е пациента, който да получава адекватна лечебна помощ, без доплащане.

  1. Какви ангажименти поехте към управителя д-р Филибев?

Ще започна с малко предистория. На територията на сегашната болница има издигната постройка в недовършено състояние, която следва да бъде довършена. Нейната история датира още от 1983г. с дарение на наш български емигрант от Гоцеделчевския регион, на стойност 5 млн. дойче марки.  Дарявайки тази сума, той е имал две желания – построяване на нова болница в града и тя да носи неговото име. Удовлетворено е само второто желание – тя носи неговото име, но дадено на старата болница. Първото желание остава недовършено, защото парите биват отклонени и вложени, като тогавашен държавен приоритет е довършване на болница Св. Екатерина в гр. София. Държавата поема ангажимента за довършване на вече започнатата нова сграда на болницата поетапно с държавни средства. Но идва 1989г. и по-нататъшното строителство на новата сграда на болницата в гр. Гоце Делчев спира, поради липса на отпуснати държавни средства. От тогава до ден днешен, вече издигнатата, но недовършена сграда, стои като паметник в двора на сегашната болница. Тази сграда, за съжаление, с времето се руши. Аз поех ангажимент да направя всичко възможно държавата да си изпълни поетото обещание към болницата и тази сграда да бъде довършена. Коалиция Изправи се! Мутри вън! обеща на управителя на болницата д-р Филибев, че при мандат на управление, това ще се случи и строителството на новата болница в гр. Гоце Делчев ще бъде завършено.
Какъв ще е приноса за региона от този проект? Общинската болница МБАЛ Иван Скендеров в момента обслужва пълноценно нуждаещите се от здравна помощ от четири общини в региона. Това са общините Гоце Делчев, Гърмен (където аз живея), Хаджидимово, Сатовча, и  отчасти и Доспат, където нуждаещите се от здравна помощ имат по-голямо доверие в нашата болница, отколкото на  тази в гр. Смолян. Построявайки новата болница, ще се даде необходимото за всички тези хора, както с леглова база, качествена апаратура и персонал, който вече имаме план как да привлечем.  Тази сграда е жизнено необходима за региона, първо, защото най-близката голяма болница е отдалечена на 110 км оттук, и поради географската особеност на пътя, това разстояние се минава за два часа, които понякога се оказват пагубни за пациентите. По този начин смъртността в региона, а оттам и демографския срив в държавата се повишава. Второ:  гр. Гоце Делчев се намира на 17 км. от границата ни с република Гърция. В близост до нас са два големи града – Драма и Кавала. Жителите на тези градове могат да бъдат привлечени за лечение при нас. Привлечени от добрата леглова база, модерната апаратура, качествения персонал. Или, бихме могли да се превърнем дори и в център за лечебен туризъм, заедно и с уникалните природни дадености, на които е богат региона.

  1. Остават още няколко дни до изборния ден. Какво си пожелавате и какво ще направите до неделя?


Да, наистина остават само още 4 дни. Тези дни са и много, и малко. Поне два от тях ще използвам така, че да бъда максимално близо до хората, да ги изслушвам и да отговарям на техните въпроси. Какво си пожелавам? Пожелавам си късмет и успех, защото и двете са важни. Пожелавам ги и не персонално само на себе си, а и на всички от нашата коалиция. Аз лично ще се боря и отстоявам исканията на всички избиратели, които са ме подкрепили, както и на всички останали гласоподаватели. Народен представител – това не е професия, това е кауза!
Благодаря на Вас и на целия екип и желая здраве, успех и късмет, както на вас, така и на всички ваши близки!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене