Да се ядат домати и да се пие доматен сок преди поставяне на ваксина

Който ще се ваксинира, хубаво е преди това да хапва повече домати и да пие доматен сок, това е най-доброто средство срещу кръвосъсирване. Ликопенът пречи на съсирването на кръвта. Това каза в ефира на bTV професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Според него в края на април ще можем да правим избор каква ваксина да си поставим. АстраЗенека е добра за възрастните хора, при младите – до 48 часа може да вдигнеш температура, не е приятно. РНК ваксините, с тях трябва внимават хората с алергии. 1-2 дни преди ваксина трябва да вземат лекарства, за да имат антиалергични вещества при поставянето на ваксината, каза медикът.

По неговите сметки при 300 000 преболедували, най-вероятно са над 1,2 милиона тези, които са били в контакт с вируса, но не са разбрали. Прекарали са инфекцията леко. 450 000 са ваксинираните. Това означава, че поне 1,8 милиона души у нас са с имунитет срещу коронавируса. „Борим се максимално бързо да ваксинираме. До края на лятото да има достатъчно имунизирани хора и по-слабо разпространение на коронавируса.

Ограничителните мерки, когато са повече от 2 седмици, водят до натрупване на умора в обществото. Въпреки това НОЩ не е стигнал до крайности – полицейски час, да питаш дали може да отидеш за хляб. „Натрупва се напрежение у хората и умора в органите, които следят за ситуацията с Ковид. Нищо толкова много не се е охлабило. Маските си остават, както и да не се събираме. Съобразяваме се с медицински показатели – натоварване на болници, на интензивни отделения. Сериозна е ситуацията. Не е оптимистично увеличаването на болните. Но  не са 20 000 – това е оптимистично, поддържаме нивото един заразен да не заразява много хора”, подчерта Кантарджиев.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене