Георги Мишев, кандидат за народен представител от БСП: Всеки един глас е важен, защото той е част от промяната, която искаме да постигнем в България!

Георги Мишев е кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ в Първи Многомандатен избирателен район – Благоевград. Роден е в град Гоце Делчев през 1980 г. Завършил е висше образование в ЮЗУ ”Неофит Рилски” гр. Благоевград със специалност „Българска народна хореография“. Работи като секретар на Народно читалище „Просвета – 1865“ гр. Гоце Делчев от 2006 година. От 2007 г. заема длъжността главен специалист „Култура“ в община Гоце Делчев. Втори мандат общински съветник от листата на БСП.

 

Г-н Мишев защо решихте да се кандидатирате за народен представител?

За мен е много голяма чест да се боря за правото да представлявам хората в района в 45-то Народно събрание. Знам, че мога да бъда полезен на своите съграждани, на жителите от региона и на хората от цялата област. Тези, които добре ме познават знаят, че съм човек на думата и на честта. За мен понятия като неизпълнени обещания и празни приказки не съществуват! Имайки предвид цялата моя досегашна дейност, знанията и опита които имам, като депутат в българският парламент ще мога да дам своя принос за увеличаване на ролята на културата и духовния живот в българското общество. От друга страна, чрез тази ми дейност ще спомогна за утвърждаването на БСП като партия, която работи за запазване и развитие на вековните морални и ценностни традиции на българският народ.

 

Какви са основните приоритети, за които ще работите ако бъдете избран за народен представител?

 

Като дългогодишен служител в читалище съм запознат с проблемите и нуждите на тези уникални по своята същност институции и затова те са мой личен приоритет. Българските читалища са поставени в унизително положение и са на ръба на оцеляването, а те са нашите светилници и в тях трябва да кипи духовен живот. Времето в което живеем е трудно и вероятно за мнозина културата и читалищата не са сред приоритетите. Никога обаче, не бива да забравяме, че сме оцелели като народ именно заради съхранената ни култура и традиции. За мен читалищата и музеите са личен приоритет! „БСП за България“ има решение, което ще помогне те да заемат полагащото им се достойно място. В програмата на нашата партия е предвидено заделяне по 1 % от брутния вътрешен продукт на страната за култура, както и прекратяване на подмяната на българската култура и история в учебниците.

През всичките тези години има един много сериозен проблем, касаещ читалищата, който до момента не е намерил решение. Определя се субсидия, която се отпуска за всяко читалище и тя е еднаква за всички. Необходимо е да се направи проверка кое читалище работи и кое не. Всяка година се регистрират по около 20-30 нови читалища. След първата година и те получават субсидия. Субсидията стига само за минимална заплата.

Трябва да се променят няколко неща, за да може българското  читалище да заеме своето достойно място: Да се диференцират работещи от неработещи читалища; да се провери дали има нужда от ново читалище преди да се регистрира такова в дадено населено място; да се потърсят задълженията на читалищата от страна на Министерство на културата и да се търси начин за субсидиране.

Почти същото е положението и с музеите. Необходимо е заплатите на работещите да бъдат повишени, да се търсят варианти и за повишаване на квалификацията им, защото много трудно се намират и задържат специалисти в тази сфера. През 21-ви век музеите имат нужда от Дигитализация. Необходимо е да се изгради единна платформа на музеите и обществените колекции в България. Трябва също да се направи модернизиране на музейните пространства като фондохранилища, експозиции, лаборатории.

Имам още няколко лични приоритета, които съм си поставил. Първият от тях е провеждането на ежеседмични приемни на които всеки човек, независимо от своята принадлежност да постави въпросите и проблемите, които го тревожат. Ще оказвам съдействие за реализиране на всички добри инициативи, касаещи популяризирането на областта като туристическа дестинация с различни възможности за туризъм – балнео, културен, религиозен, исторически. И нещо изключително важно според мен – ще направя всичко необходимо за изготвяне на стратегия за развитие на икономиката в региона, в която да бъдат съобразени нуждите от кадри в различните отрасли, както и тяхната подготовка в средните и висши учебни заведения.

 

Какви са впечатленията ви от срещите с хората по време на предизборната кампания и какво бихте ги призовали днес, броени дни преди вота?

 

От началото на кампанията до момента проведох десетки лични срещи с много хора и искам да използвам възможността чрез вас да им благодаря за подкрепата. Всички сме единодушни, че в страната ни трябва да настъпи промяна! Видях огорчението и липсата на вяра в очите на част от хората, усетих и страха, който упорито се всява в последната една година. Знам, че много от хората в района, а и в цялата страна живеят трудно – с ниски доходи, без работа, с деца, които са далеч от тях. Аз, както и моите колеги от „БСП за България“ искаме това да се промени! Като млад човек съм избрал да живея, работя и да се развивам в България. Вярвам, че имаме прекрасна страна и че всеки си тежи на мястото, затова съм убеден, че нашите роднини и приятели в чужбина повече от всичко биха искали да се върнат обратно. За съжаление държавата ни в последните години не прави нищо, за да подобри условията на живот на обикновения човек. Аз искам това да се промени! Искам да бъдем по-социална държава, защото ние, хората, имаме нужда от това страната ни да мисли за нас, да ни подкрепя, да ни гарантира сигурност и спокойствие. Всички, които споделяте това мое мнение – не се страхувайте, а гласувайте. Всеки един глас е важен, защото той е част от промяната, която искаме да постигнем в България! Дайте ни шанс, за да ви покажем, че има алтернатива на сегашното управление и тя е по-добра за страната ни. Гласувайте за „БСП за България“ с номер 4 в интегралната бюлетина и лична преференция 114.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене