Дружбата с Русия е национална, надпартийна кауза

През 2014 г. Конгресът прие моето предложение БСП да работи срещу антируските санкции, това отново доказа – БСП е най-русофилската партия на България

Проф. Светлана Шаренкова, председател на Форум „България-Русия”

– Госпожо Шаренкова, наскоро на страниците на ЗЕМЯ дадохте оценка, че се формира нов световен ред, а Русия ще става все по-важен фактор в неговото развитие?

 – Да, така е! Срещата на двамата водещи световни дипломати руският външен министър Сергей Лавров и китайския му колега Уан И беляза един важен исторически поврат. Поврат, който е еманация на градивната и миролюбива политика на държавните лидери Владимир Путин и Си Дзинпин. Започналата през 2008 г. тежка криза на неолибералния капитализъм прерасна в криза на еднополюсния свят, в който доминараха Съединените щати. Това е постепенен процес, но в последните години е все по-видимо – Вашингтон, управляван от тесногръди ястреби с мисленето от Студената война – вече не е световният лидер и хегемон, който беше в последните десетилетия. Налагането, при това силово (чрез войни, „цветни революции” и послушни елити) на демокрация по американски модел е все по-непопулярно в света. Първоначално работещата идея за глобализма се изроди в диктат на транснационалните корпорации над националните държави, и най-вече – над хората. В западния свят неравенстното достигтна не просто вредни, а опасни размери – шепа милиардери командват икономическите и политическите процеси в света, притежавайки лично и фирмено състояние, равно на това на над 3 милиарда човека в бедните страни. 1% свръхбогат елит срещу 99% обедняващи и губещи социалните си права хора в самия Запад – това е грозната картина на неолибералния модел.

Едновременно с това виждаме, че в новия свят наистина държави като Русия и Китай се възраждат като Феникс. Социалистически Китай с политиката си за отваряне към света и икономически реформи днес изпреварва САЩ в икономическата сфера, направи гигантски стъпки в борбата с бедността и днес практически няма китаец, който да живее в крайна бедност. Китай е високотехнологичен, социален, миролюбив…

А братската, славянска и православна Русия възроди под ръководството на президента Путин своята държавна, духовна и военна мощ. И още нещо много важно – Русия отново се превръща в социална държава чрез инициираните от Путин мащабни социални реформи. Това са двата полюса на съвременния свят, които за разлика от САЩ и Европейския съюз водят мирна политика, не налагат никому своя модел на развитие, не налагат санкции и не сочат с пръст врагове. А ваксината „Спутник V” е само едно от доказателствата за духовния потенциал на Русия. Тя спаси Европа и света от кафявата чума на фашизма, днес първа даде лек от чумата на XXI – век COVID-19.

– Успехите на Русия се свързват с личността на президента Владимир Путин. А наскоро се навършиха 21 години от избора му за президент на Русия. Каква е тайната на неговата лидерска харизма?

 – Владимир Путин като политик и държавник има най-ценния капитал на лидерството – доверието и признанието на своя народ, изразяващ се в рейтинг от над 80% в течение на вече 21 години – безпрецедентен случай не само в руската, но и в европейската, и в световната история.

Факт е, че на фона на положителната емоция на своя народ Владимир Путин предизвиква истерична реакция в политическите, медийните и икономическите елити в много страни на Запада. За руските лидери от векове насам обаче това е атестат за сила, качество и ефективност, на стремеж да бъдат харесвани от своите, а не от чуждите. Нека само си спомним обратното: с какви аплаузи бяха посрещани от Запада съсипателите на руската държавност и духовност Михаил Горбачов и Борис Елцин.

Но фактите говорят – днес на Русия симпатизират държави, в които живее 80% от човечеството, а разширяващите се слоеве в западните общества, които не приемат своя модел на властта и нейните ключови решения, също виждат Русия и Владимир Путин като алтернатива

– Наричате Путин Лидер, съзидател и държавник!

 – Той е най-изявеният световен държавник на нашето време! Нека си спомним каква Русия пое той. Наследството, с което стана държавен глава, бе повече от печално – великата държава, каквато бе СССР, се саморазруши заради недалновидността на „перестройчици”, „реформатори” и либерали, които нямаха идея точно какви реформи са нужни. По-нататък следваше разграбването на най-големите индустрии и ресурси в световната история, раждането на олигархията. Днес, след целенасочените и дългогодишни систематични усилия на Владимир Путин, тези тенденции са напълно преодолени. Русия стъпи на краката си, видим е прогресът в социалната сфера, в икономиката, в духовната област, в армията и сигурността. Владимир Путин успя да даде тласък на руската държавност, какъвто в нейната история са успели да дадат малцина – Петър Първи, Екатерина Велика, Царя Освободител Александър Втори.

– Кои са личностните и човешките качества на лидера Путин, които формираха успеха му?

– Преди всичко Владимир Путин е искрен патриот на Русия! Но той е и човек с дългосрочно, стратегическо и държавническо мислене. Путин не се е учил за политик, по думите му е станал такъв, без да го желае. Но той умее да говори и с обикновения работник, и с академика, умее да респектира чуждите лидери.

– Говорите за духовен подем на Русия? Какви са основните му характеристики днес?

– Споменах вече за „Спетник V” – това е триумф на руската наука, съпоставим например с отварянето на портата към космическата ера с полета в космоса на Юрий Гагарин. Да напомним – към 1961 година, когато Гагарин лети в космоса Съветският съюз все още страда от огромните поражения на войната – 27 милиона жертви, многомилиардни загуби в индустрията, възстановяване на цената на огромни лишения. Но Русия в това отношение е уникална държава, уникален народ! Народ с висок дух, с дух на откривателство, с готовност за патриотична саможертва! Това е силата на великата руска интелигенция! Народ, който няма да бъде стреснат и уплашен нито от санкции, нито от чужди клевети!

Руската духовност е особен исторически феномен, който не може да бъде обяснен само с необятните простори и многомилионното население на страната. Руското светоусещане роди върхови, недостигнати в световен мащаб постижения в литературата, музиката, изобразителните изкуства, киното, театъра, както и в науката и технологиите. Днес всички тези сфери изживяват ново развитие, а държавата е не страничен наблюдател (за сметка на пазара), както е в неолибералните общества, а водещ фактор в този процес. Имаме на какво да се поучим от Русия в областта на държавната закрила на културата и образованието.

– Но критикуват Русия, че изостава от „модерността”, която Западът проповядва?

– Това не е слабост, а голяма сила! Във време на глобална липса на ценности Путин е стожерът на руската православна традиция.

А истината е, че общество без водеща ценностна система, без правила, морал и авторитети е общество в разпад. Доказва го състоянието на днешните неолиберални общества на Запад – бежански вълни, масово разпространение на гей културата, демографски срив, разпространение на наркотици, културна криза и духовна нищета, груб празен материализъм. За разлика от тях социалният консерватизъм и православната идентичност, които Владимир Путин разви като държавна доктрина в Русия, се възприемат като градивни и положителни от руското общественото мнение.

– Ефективно ли е лидерството на Путин в международните отношения?

-Категорично да! Доказва го омиротворяването на Близкия Изток, мирът между Армения и Азърбайджан, мирното и необратимо връщане на Крим към Майка-Русия, случило се с вота на 97% от кримчани. В мандатите на Путин се случиха много и тежки ситуации – терористични актове, военни действия, социални и стопански кризи, външнополитически предизвикателства. Той ги прие и повечето от тях доведе до успешен за своята държава и народ край.

Той ще остане с трайно място в историята за сметка на опонентите му, които нямат своя ясна концепция за страните си и за света, които бързо се изхабяват и биват забравени в мига, в който си тръгнат от властта. Това е така, защото за разлика от тях Владимир Путин има и отстоява дългосрочна кауза, визия и стратегия за развитието на Русия и на бъдещия свят!

– Какъв е съветът Ви към българските политици по отношение на връзките с Русия?

– В цялата си съзнателна политическа дейност аз съм отстоявала като своя кауза защитата и развитието на Специалните отношения между България и Русия, между нашите народи. Инициатор съм на първия български двуезичен седмичник „Русия днес-Россия сегодня”, на десетки културни събития между нашите страни, издател съм на руска литература. Имах щастието да съм ученик на големия руски държавник и дипломат акад. Евгений Максимович Примаков, чиито книги издадох на български език. Той бе политикът, който пръв прогнозира, че светът ще бъде многополюсен! Днес прогнозите му се сбъдват с изключителна, пророческа точност! През 2014 г. аз като Делегат на Конгреса на БСП бях вносител на резолюция, с която БСП се ангажира да работи за отпадане на антируските санкции! Решение, което БСП спазва и периодично поставя като проект за решение на Парламента, отхвърляно от мнозинството на ГЕРБ.

Приятелството, дружбата с Русия е общонационална и надпартийна кауза, но БСП е партията, чиито избиратели са най-силно привързани към Русия! Всъщност те са част от онова море от милиони българи – над 80% от нашите сънародници, които обичат Русия!

Ето това е и съветът ми към всички управляващи – вслушвайте се в този глас! Дружбата с Русия е национална кауза, която е част от нашия суверенитет, от защитата на нашия национален интерес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене