Поредица от инициативи на НП „Рила” за опазване на околната среда

photo_verybig_1316558

Дирекция „Национален парк Рила” започна поредица от инициативи за опазване на околната среда с участието на различни групи на обществеността.

Първата се проведе в м. „Карталска поляна”, на територията на Национален парк „Рила”, където експерти от дирекцията на парка представиха защитената територия и биологичното разнообразие на резерват „Парангалица” пред ученици от благоевградските училища и представители на различни клубове в града.

Проведе се кратък интерпретативен маршрут до входа на най-стария горски резерват в България и екологични игри за дивата природа. Инициативата бе организирана съвместно с Общински Младежки дом Благоевград, поясняват от пресцентъра на на НП. Предстоят и две доброволчески акции на територията на Национален парк „Рила”.

Първата е на 28 август 2014 г. от 10.30 часа в местността „Меча поляна”, където служители на Д „НП Рила” и доброволци от „Шалом” ще се включат в дейности по освежаване на входната туристическа информационна инфраструктура на парка, подновяване на лентовата туристическа маркировка на туристически маршрут до хижа „Мальовица”. Експерти на дирекцията на парка ще представят дейностите по опазването и управлението на защитената територия и основните дейности по проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза”, изпълняван по ОПОС.

Другата акция ще се проведе в периода от утре до 02 септември, съвместно със Сдружение „За Земята” – София. Доброволците ще почистят районите на хижи „Скакавица” и „Отовица” и свързващите ги туристически маршрути на територията на НП „Рила” в Парков участък Дупница. Всички събрани отпадъци ще се извозят извън територията на парка и депонират на най-близките сметища.

dariknews.bg/Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене