На 26 март православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Днес честваме „Божията сила”, ето кои имат имен ден

Според Стария Завет той е един от четирите архангели заедно с Михаил, Рафаил и Уриил. В Новия Завет е един от седемте архангели.

Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на божия син Исус Христос.

Затова Бог изпратил архангел Гавраиил в храма да извести на пророк Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговата бъдеща служба като Предтеча на Иисус Христос. Архангел Гавраиил се явил и на пророк Данаил.

В християнската традиция, най-вече във византийското религиозно изкуство, Архангел Гавраиил се свързва с Благовещението – възвестяването на Дева Мария, че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството.

Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

В католическата традиция Архангел Гавраиил се явява на първия император на Свещената Римска империя Карл Велики, изпраща му пророчески сънища и му напомня за неговия дълг да защитава християните в целия свят.

Мюсюлманите също почитат Архангел Гавраиил под името Джабраил като един от четирите най-приближени до Аллах ангели, който е толкова велик, че „изпълва цялото пространство от небето до земята” и защитавал пророка Мохамед от неверниците.

В някои юдейски текстове на Архангел Гавраиил се приписва власт над стихиите: огъня, водата и жизнената сила на растенията. Според апокрифната „Книга на Енох” Архангел Гавраиил оглавява ангелите в Рая.

Днес празнуват всички с имената, произлизащи от Гавраиил, което от еврейски означава „Божия сила”.

Име ден имат Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.

VESTI.BG

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене