Местим стрелките на часовника с час напред в неделя

От неделя започваме да губим по един час ценно време за сън, след като преместим стрелките на часовника напред и преминем на лятно часово време. Все повече обаче нарастват доказателствата, че тази промяна съсипва вътрешният ни часовник и вреди на здравето ни.

Професор Робърт Лукас, хронобиолог от Центъра за биологично синхронизиране в университета в Манчестър казва: „Известно време вътрешният ни часовник ще работи по старото време, създавайки лека форма на реактивно закъснение, при което нашето вътрешно време се разминава с един час с времето на външния часовник”.

Може да ни отнеме от 48 часа до цяла седмица, за да се адаптирам към промяната и експертите са установили множество рискове за здравето ни през тези седем дни.

Едно проучване през 2009 г. установи, че злополуките на работното място се увеличават поради повишената умора, докато американски изследвания, публикувани миналата година, установиха 6% увеличение на фаталните автомобилни катастрофи през седмицата след преминаването към лятно часово време.

Това има пряк ефект върху биологията на хората, предполага преглед на проучвания от университета „Джон Мурс” в Ливърпул през 2013 г., който разкрива, че „преместването на стрелките с един час напред е свързано с намалена имунна функция за няколко дни след това.

Проучване в Университета на Колорадо през 2014 г. показа

25% увеличение на сърдечните удари

в понеделник след смяната на времето, в сравнение с други понеделници през годината. В друго проучване от 2016 г. финландски изследователи отбелязват нарастване на броя на инсултите през двата дни след промяната в часа.

Теорията е, че загубата на един час сън води до по-високи нива на хормона на стреса кортизол, който от своя страна повишава кръвното налягане. Всичко това поставя въпроса, не е ли време да спрем да сменяме часовниците?

„Консенсусът, базиран на нововъзникващите данни, е, че трябва да спрем да се борим срещу нашите естествени (24-часови) циркадни ритми и телесен часовник и вместо това да се откажем изобщо от смяната на времето”, казва професор Ръсел Фостър, циркаден невролог от Оксфордския университет.

Въпреки че повечето страни в западния свят следват лятното часово време – с малки изключения като Исландия и Беларус – през 2019 г.

Европейският парламент гласува да се откаже от него до 2021 г.

Междувременно експертите предлагат да се предприемат някои от следните стъпки, за да се минимизират негативните ефекти върху вашето здраве.

Набавете си слънчева светлина

„Основният проблем след смяната на часовниците е, че вашият вътрешен телесен часовник работи с час назад, така че трябва да го натиснете напред”, казва професор Лукас. За целта контролирайте времето, през което сте изложени на светлина.

Изложете се на много светлина веднага щом се събудите в първите няколко сутрини след смяната на часовниците. Дръпнете завесите, излезте на разходка – това ще ви помогне да се събудите и също така да преместите биологичния си часовник към новото време.

Изпийте силно кафе

„Ако се чувствате мудни първата седмица след преместването на лятното часово време, пиенето на изключително силна чаша кафе (ако така или иначе пиете чаша силно кафе сутрин, този път изпийте две) сутрин ще ви помогне да сте нащрек”, казва професор Фостър.

Ако трябва да пътувате до работното място, ходенето или използването на обществения транспорт през първите няколко дни след смяната на часовниците е добра идея, а не шофиране. Но ако трябва да шофирате, бъдете много внимателни.

Не заспивайте рано

„Хората често правят грешката да си лягат по-рано, когато часовниците се върнат, за да се опитат да компенсират изгубения час”, казва Стефани Ромишевски, физиолог по сън в клиниката „Сънливата глава” в Екзитър.

„Но нашето желание за сън работи много като глада – трябва да огладнеете, за да се нахраните” казва тя.

„По ирония на съдбата най-добрият начин да подобрите съня през нощта е да бъдете по-дълго будни, така че да изградите тази необходимост от него. Затова се придържайте към нормалното си време за лягане”, съветва тя.

 

Източник: Vesti.bg, кибик.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене