Connect with us

Новини

Местим стрелките на часовника с час напред в неделя

Published

on

От неделя започваме да губим по един час ценно време за сън, след като преместим стрелките на часовника напред и преминем на лятно часово време. Все повече обаче нарастват доказателствата, че тази промяна съсипва вътрешният ни часовник и вреди на здравето ни.

Професор Робърт Лукас, хронобиолог от Центъра за биологично синхронизиране в университета в Манчестър казва: „Известно време вътрешният ни часовник ще работи по старото време, създавайки лека форма на реактивно закъснение, при което нашето вътрешно време се разминава с един час с времето на външния часовник”.

Може да ни отнеме от 48 часа до цяла седмица, за да се адаптирам към промяната и експертите са установили множество рискове за здравето ни през тези седем дни.

Едно проучване през 2009 г. установи, че злополуките на работното място се увеличават поради повишената умора, докато американски изследвания, публикувани миналата година, установиха 6% увеличение на фаталните автомобилни катастрофи през седмицата след преминаването към лятно часово време.

Това има пряк ефект върху биологията на хората, предполага преглед на проучвания от университета „Джон Мурс” в Ливърпул през 2013 г., който разкрива, че „преместването на стрелките с един час напред е свързано с намалена имунна функция за няколко дни след това.

Проучване в Университета на Колорадо през 2014 г. показа

25% увеличение на сърдечните удари

в понеделник след смяната на времето, в сравнение с други понеделници през годината. В друго проучване от 2016 г. финландски изследователи отбелязват нарастване на броя на инсултите през двата дни след промяната в часа.

Теорията е, че загубата на един час сън води до по-високи нива на хормона на стреса кортизол, който от своя страна повишава кръвното налягане. Всичко това поставя въпроса, не е ли време да спрем да сменяме часовниците?

„Консенсусът, базиран на нововъзникващите данни, е, че трябва да спрем да се борим срещу нашите естествени (24-часови) циркадни ритми и телесен часовник и вместо това да се откажем изобщо от смяната на времето”, казва професор Ръсел Фостър, циркаден невролог от Оксфордския университет.

Въпреки че повечето страни в западния свят следват лятното часово време – с малки изключения като Исландия и Беларус – през 2019 г.

Европейският парламент гласува да се откаже от него до 2021 г.

Междувременно експертите предлагат да се предприемат някои от следните стъпки, за да се минимизират негативните ефекти върху вашето здраве.

Набавете си слънчева светлина

„Основният проблем след смяната на часовниците е, че вашият вътрешен телесен часовник работи с час назад, така че трябва да го натиснете напред”, казва професор Лукас. За целта контролирайте времето, през което сте изложени на светлина.

Изложете се на много светлина веднага щом се събудите в първите няколко сутрини след смяната на часовниците. Дръпнете завесите, излезте на разходка – това ще ви помогне да се събудите и също така да преместите биологичния си часовник към новото време.

Изпийте силно кафе

„Ако се чувствате мудни първата седмица след преместването на лятното часово време, пиенето на изключително силна чаша кафе (ако така или иначе пиете чаша силно кафе сутрин, този път изпийте две) сутрин ще ви помогне да сте нащрек”, казва професор Фостър.

Ако трябва да пътувате до работното място, ходенето или използването на обществения транспорт през първите няколко дни след смяната на часовниците е добра идея, а не шофиране. Но ако трябва да шофирате, бъдете много внимателни.

Не заспивайте рано

„Хората често правят грешката да си лягат по-рано, когато часовниците се върнат, за да се опитат да компенсират изгубения час”, казва Стефани Ромишевски, физиолог по сън в клиниката „Сънливата глава” в Екзитър.

„Но нашето желание за сън работи много като глада – трябва да огладнеете, за да се нахраните” казва тя.

„По ирония на съдбата най-добрият начин да подобрите съня през нощта е да бъдете по-дълго будни, така че да изградите тази необходимост от него. Затова се придържайте към нормалното си време за лягане”, съветва тя.

 

Източник: Vesti.bg, кибик.бг

Крими

Пожар в с. Смочево вдигна огнеборците на крак

Published

on

Пожар бушува в землището на село Смочево, община Рила. Горят сухи треви и храсти. Огънят се разнася в близост до манастир “Св. Никола”.

На място има пожарни коли и доброволци, които се борят с огнените езици.

struma.bg

Continue Reading

Политика

Заместник-министър Иван Шишков ще инспектира строителството на АМ „Струма“

Published

on

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще направи инспекция на строителството на АМ „Струма“ утре – понеделник, 27 септември.

В 11.00 часа заместник-министърът ще посети т.нар. железен мост над река Струма в центъра на  Симитли. В 15.00 ч. в Петрич той ще инспектира започващото обновяване на местното читалище „Братя Миладинови“, за което Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира близо 1,7 млн. лева.

Договорът за това е сключен на 29 юни 2021 година и строителните дейности са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“.

По време на инспекцията към заместник-министър Шишков ще се присъедини и областният управител на област Благоевград Николай Шушков.

pirinsko.com

Continue Reading

Новини

НАП ще събира данъци от 7000 онлайн търговци

Published

on

Фокусът ще бъде върху тези с най-големи доходи

Националната агенция за приходите погва 7000 души, които са продавали стоки по интернет. Данните за сделките, осъществени от физическите лица – онлайн търговци, са предоставени от куриерските фирми, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.
В момента във фокуса на НАП са лицата, които са получили най-големи доходи чрез продажба в инернет. След това обхватът ще се разширява.

Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

При анализа на лицата данъчните се натъкнали на любопитни практики с цел прикриване на дейността и доходите от нея. Например – едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лв. на курс. Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и реализират значителни продажби.

През септември НАП включи в кампанията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл.50 от Закона за данък върху доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

С данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи, уточняват от приходната агенция. Ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не се дължи налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация за съответната година. Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

НАП стартира информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите. Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук – „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Ерол Емилов
dnes.bg

Continue Reading

Новини

С оферти с по 100 000 лв. под прогнозните 4 фирми спечелиха обществени поръчки за доставка на месо, яйца, плодове и зеленчуци на социалните и детските заведения в Разлог

Published

on

След отстраняване на трима от участниците по обществената поръчка на община Разлог за доставка на хранителни продукти за нуждите на социалните заведения, детските градини и млечната кухня местната администрация обяви нова процедура по три от обособените позиции – мляко и млечни продукти, риба и хляб и хлебни изделия, които останаха без изпълнител и процедурата по тях бе прекратена.

Прекратяването бе очаквано за обособената позиция за доставка на риба, тъй като нито една фирма не бе депозирала документи за участие и кандидат при първата процедура нямаше. 114 016 лв. без ДДС е прогнозната стойност по обособената позиция, а при първоначалната поръчка стойността бе малко по-ниска и възлизаше на 111 929 лв. без ДДС.

По останалите две обособени позиции участниците бяха отстранени, тъй като част от продуктите, заложени в предложенията им, не отговаряха на утвърдените стандарти.

За доставката на мляко и млечни продукти единственият кандидат по предишната процедура бе едноличният търговец от Разлог – ЕТ „Иван Кондев“, а за доставката на хляба – Потребителска кооперация „Пирин“ – Разлог.

По настоящата поръчка прогнозните стойности по двете обособени позиции са в размер на 215 485 лв. без ДДС за доставката на мляко и млечни продукти и 171 997 лв. за хляба. Общата прогнозна стойност по обществената поръчка е в размер на 499 358 лв.

По предходната процедура има избрани изпълнители по четири от обособените позиции. По три от тях кандидатите бяха по един и само за плодовете и зеленчуците двама. Фирмата на Георги и Мария Бележкови – „Месокомбинат Разлог“, ще доставя месото и месните продукти за сумата от 148 338 лв. без ДДС. Офертата на фирмата е изключително изгодна и е с малко над 90 хил. лв. под прогнозната стойност от 240 741 лв.

За пилешкото месо и пилешките продукти на малчуганите и потребителите на социални услуги ще се грижи разложката „Пирин Мес-1” ЕООД на Цветанка Нусторова и Любка Топалова. Ангажимента си фирмата ще изпълнява срещу сумата от 131 698 лв. без ДДС, която също е доста под прогнозната стойност от 215 102 лв.

С почти 116 хил. лв. по-ниска от прогнозната стойност е и офертата на Областен кооперативен съюз – Благоевград, който ще доставя пакетираните и консервирани стоки, яйца и други продукти. Предложената от нея цена е в размер на 220 755 лв. без ДДС при прогнозна стойност от 336 724 лв. без ДДС.

По единствената позиция, по която имаше конкуренция и оферти бяха подали две фирми – за доставка на плодове и зеленчуци, за изпълнител е избрана „Иглика- Б“ ООД от разложкото село Бачево, представлявана от Борислав Иванов, която ще доставя продуктите за сумата от 151 664 лв. без ДДС, и конкурентът й – пернишката фирма, изгуби с малко по-висока оферта от 152 132 лв. без ДДС. Прогнозната стойност тук също беше доста по-висока – в размер на 251 101 лв. без ДДС.

Продължителността по всички позиции е със срок от две години и с опция за удължаване при липса на нов договор и съответно избран изпълнител при последваща процедура. Възможността за удължаване е за не повече от една година.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ