Борисов – еманация на антилидерство и псевдодипломация

На първата си среща с новоназначената посланичка на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова премиерът Бойко Борисов изтъкнал, че България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни да се води от националните си интереси и евро-атлантически приоритети.

Посочил и сериозния потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката, културата, туризма и селското стопанство. Лицемерно звучат тези думи на Борисов на фона на политиката, която неговото правителство води към Русия – постоянно лицемерна, а напоследък истерична шпиономания с гръмки „медийни” скандали, които бързо спихват поради очевидния им пропаганден характер. Немотивираното гонене на руски дипломати, което правителството прави, е типично само за най-русофобските страни в ЕС. Помним унизителната за България ситуация отпреди седмици, в която Бойко Борисов прие предишния руски посланик Анатолий Макаров по червена спортна тениска и дънки, сякаш се среща не с представител на велика приятелска държава, а отива на тренировка на „Бистришките тигри”… Посланик Макаров, който има значим личен принос за нашите двустранни отношения, не бе награден с високо държавно отличие, както изисква не само дипломатическата традиция, но и уважението към един добър дипломат и искрен приятел на България.

Подобно невъзпитание не остава незабелязано, то е срам за България и лично за нейния министър-председател! Вината за неизползвания потенциал в българо-руските отношения е на Борисов и неговите три правителства. При управлението на ГЕРБ бяха провалени стратегически енергийни проекти, огромни възможности за политическо, икономическо и духовно сътрудничество с Русия, които са изцяло в наш интерес. И „за цвят” от време на време Борисов прави опити за „намигване” към Москва и пожелания, оставащи само на думи. Великата руска държава с нейните вековни традиции във висшия пилотаж на дипломацията няма как да се хване на подобни номера от селските вечеринки… Москва не вярва на сълзи… Нито на голи декларации! Знаменателни са събитията от последните дни – историческата среща между външните министри на Русия и Китай Сергей Лавров и Уан И, на която бе препотвърдена позицията на двете велики в политическо, военно, духовно и социално отношение държави.

За нов справедлив многополюсен световен ред! За ненамеса във вътрешните работи на други държави и отказа от политиката на „износа на американска демокрация”! Против санкциите като средство за разправа срещу суверенни държави, за уважение към спецификите и традициите на различните общества и държави! Тези нови стратегически отношения между Руската федерация и Китайската народна република вече преобръщат балансите в съвременния свят и окончателно ще сложат край на еднополюсния свят, начело със САЩ. Особено когато във Вашингтон управлява президент като Джо Байдън, робуващ на статуквото на дълбоката държава и транснационалната олигархия. България в лицето на премиера Борисов отново заложи на „куция кон” в международните отношения… България се нуждае не от коленопреклонно послушание към „началствата” във Вашингтон и Брюксел, а от балансирана външна политика, отразяваща членството ни в ЕС, но и нуждата да развиваме активни и ползотворни връзки с проспериращия социалистически Китай и с великата братска славянска и православна Русия, на динамично развиващата се съседна Турция и другите полюси в съвременния свят.

Нека бъдем не държавата на слугинажа и зависимостите на ГЕРБ, а отново „Държавата на Духа”. Да си върнем правовата държава, свободата и дружбата с братска Русия! Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене