Поетът Асен Стругов издаде нова стихосбирка

„Портрет на момиче“ съдържа любовна лирика

След поредицата от поетични книги за герои от националноосвободителните борби на нашия народ, поетът Асен Стругов изненада читателите със стихосбирката си „Портрет на момиче“. С нея той доказва, че еднакво добре създава и патриотична, и любовна лирика.

Повечето от творбите в новия поетичния сборник разкриват любовта като магия. Тя дарява влюбения с вяра, радост, щастие и сила. Душата ликува, окрилена и благодарна. Една красива, дълбока и чиста взаимна  любов!

Сърцето ти за ласка се вълнува,

зове за обич моята душа.

Обичам те и все за теб будувам,

и в сънищата с тебе се теша.

/„Една мечта в очите“/

Лирическият говорител изповядва своята „обич светла“ непринудено, спонтанно. Тя е не само благословен копнеж, не само красива приказка, тя е „въздух и хляб“ за него. Затова в творбите срещаме възклицания като:

Боже мой, безумно те обичам,

както се обича самодива!

/“Моя ангелска жена“/

За силата на чувството говорят още заглавията на стихотворенията – „За мен ти си всичко“, „За теб живея“, „Не мога без тебе“…

Възторженото чувство слага своя отпечатък и върху начина, по който е описана любимата жена. Тя е „ангелски красива“, „с грейнала усмивка на кокиче“, сравнена е с богиня и фея, а красотата и – със скъп бисер.

В стихотворението „Как да те нарисувам“ вниманието е съсредоточено върху очите на любимата. Те са „с блясъка на синя теменуга“ и „като слънцето на юга топли“. Сравненията, епитетите, метафорите – този образен език извира от нежното и силно чувство – любовта.

Интересно е, че поетът разкрива преживяванията не само на влюбения мъж, но и на влюбената жена, говори от нейно име, гледа на света през нейните очи. Такива са стихотворенията „Свян“, „Нецелунато момиче“, Все към тебе тичам“, „За теб живея“, „Най-щастливата жена“ и много други.

Книгата се състои от три части – „Портрет на момиче“, „Вълшебната магия“ и „Божествена любов“. Третата част е посветена на любовта, която са изпитвали велики мъже, гении на човечеството – Леонардо да Винчи, Ван Гог, Данте, Гьоте… Вазов, Пенчо Славейков, Яворов. Впечатляват и творби като „Ева“, „Пенелопа“, „Сафо“. В тях се оглежда богатата ерудиция на автора и умението му с поетичен език да предаде най-характерното за всеки един от тези световноизвестни образи.

Вълнение предизвикват и стихотворенията, които Асен Стругов посвещава на своите родители. Те завладяват с топлите си чувства и с равносметката на един достоен син. Майка си поетът  характеризира като светица, а баща си – като “смел човек, в труда си устремен“. Двамата му дават пример за достоен живот.

Любовта към родителите се свързва и с любовта към родния край. В стихотворението „Завръщане на село“ поетът пише:

На село има чудни хора,

с тях може мъдро да говориш.

На никого те не завиждат,

разумни са и не обиждат.

Затуй сега при тях се връщам –

при корена и бащината къща.

Стихосбирката „Портрет на момиче“ съдържа творби, които поетът Асен Стругов е писал в продължение на много години. Те въплъщават мъдростта на неговия живот. Затова тук срещаме мисли, които звучат като сентенции. Така стихотворението „Една магия жива“ завършва със стиховете:

Любовта над всички има власт

и с обич сътвореното остава.

Авторът отправя и друго послание към читателите, плод на житейския му опит:

Има мъки, срещи и разлъки

на живота в буйната река.

Ала трябва в правите посоки

да вървим напред със добрина.

Послание, валидно във всички времена!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене