СУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, САТОВЧА ОТБЕЛЯЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ФРАНКОФОНИЯТА

Тази година се навършват 30 години от членството на България във Франкофонската общност.

По този повод СУ – Сатовча отбеляза Международния ден на франкофонията с различни инициативи.

Чрез мултимедийна презентация, учениците бяха запознати с  въпроси, свързани с културата на Франция, нейните забележителности, история, материално и духовно наследство, както и връзката им с българската култура и изкуства.

Учениците – Кристиян Джилджов, Росиана Орманова, Нери Арнаудова, Сайрет Мейзинев и Емел Бошнакова, под ръководството на г-жа Райка Славчева, участваха в национален конкурс за хайку поезия на френски език, организиран от Френски културен институт, гр.София.

Организирана бе среща с еврокомисар Мария Габриел с учениците от 10-б и 11-б клас. Темите, които привлякоха вниманието на учениците бяха: членството на България в Международната организация на франкофоните, възможностите, които предлага програма „Еразъм+“, смесената мобилност, инициативата „Discover EU“, новата „Коалиция за образование за климата“, „Европейският корпус за солидарност“ и Европейските университетски алианси.

Проведен бе и маратон по четене на произведенията на големия баснописец Жан де ла Фонтен с учениците от 10-б и 11-б клас.като целта бе да се усъвършенстват уменията на учениците за четене.

Проведена бе игра с mentimeter.com, където учениците имаха възможност да отговарят на въпроса: „Какво означава франкофония?“

Г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език участва в различни международни изяви:

– честването на Международния празник на франкофонията, организиран от CLE International, Париж;

–  международен семинар на тема „Многоезичието в образованието на френскоговорящия свят, организиран от Международната организация на франкофоните;

– международна викторина за франкофонията заедно с учениците – Росиана Орманова, Кристиян Джилджов и Сайрет Мейзинев, организирана от Международната организация на франкофоните и CREFECO.

– международен диалог „Речник на франкофоните“, организиран от Международната организация на франкофоните.

Отбелязването на празника е дейност по проектите: „Творчески активни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство“ и „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“, програма „Еразъм+”, Ключова дейност 2, Училищно образование, Партньорство за училищен обмен.

На 20 март всяка година се  чества  Международният ден на франкофонията – празник на френския език и култура, споделяне на ценностите – мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно многообразие.

Денят се отбелязва в 70 страни по света с над 890 милиона души население, над 200 милиона от които говорят френски език.

България се присъединява като пълноправен член към Международната организация на Франкофонията през 1993 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене