Ексклузивно в Топ Преса! Държавата съди за над 600 000 лева екс депутатът Димитър Гамишев!

Съдът в Благоевград конституира като граждански ищец Министерство на финансите по наказателно дело срещу детрониран депутат от ГЕРБ и партиен лидер. Магистратите приеха за съвместно разглеждане в процеса предявен иск в размер на 202 139 лева, ведно със законна лихва, смятана от 2016 година до окончателното изплащане.

Димитър Гамишев от Гоце Делчев трябва да плати поне в троен размер предявената от държавата сума, тъй като лихвите по делата са много високи, коментираха юристи. Делото срещу Гамишев за неплащане на данъчни задължения и укриване на доходи, бе отложено за втори път в Окръжен съд-Благоевград.

Гамишев е подсъдим за това, че в условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител и представител на „Гамишев – НКБ“ ЕООД, потвърдил неистини в годишните данъчни декларации за четири финансови години. Изготвил е фактури по несъществуващи сделки с контрагенти, и е използвал неистински документи при водене на счетоводството – данъчни фактури от различни дружества, и използвал документи с невярно съдържание при предоставяне на информацията пред органите по приходите – дневник за покупки.

Приспаднал е неследващ се данъчен кредит, като по този начин е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 202 138 лева, от които ДДС за внасяне в размер на 134 758 лева и годишен корпоративен данък по ЗКПО в размер на 67 379 лева.

Магистратите определиха, че делото е подсъдно на Окръжен съд-Благоевград и няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство, освен това съдебният състав прецени, че не са налице основания за разглеждане на делото по особените правила, поради което същото следва да бъде разгледано по общия ред.

Следващото заседание по делото е насрочено за 13 април от 10.00 часа, за когато са призовани за разпит четирима свидетели.

Припомняме, Димитър Гамишев подаде оставка като народен избраник, след като се разбра, че НАП проверява сделката с продадена от него фирма на „малоимотен“ бизнесмен. Фирмата дължи към хазната близо 200 000 лева. „Гамишев – НКБ“ ЕООД е продадена през 2016 година на „бизнесмен“ от Ловеч, на чието име и адрес се водят около 93 фирми. Преди да стане депутат, Димитър Гамишев развиваше строителен бизнес. По това време бизнесът на неговото семейство процъфтява. Фирма „Гамишев – НКБ“ според информационната система „Дакси“ отчита внушителни нетни приходи от продажби – 1 700 000 лева за 2013 година, 1 200 000 лева за 2014 и 3 500 000 лева през 2015 година.

Съпругата на Гамишев – Боянка, е получила близо 400 000 лева европейско финансиране от ПРСР за къща за гости в село Гайтаниново. Неговата снаха Ангелина Гамишева пък е взела от същата програма близо 300 000 лева за къщи за гости в село Лещен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене