Партиите в Симитли си разпределиха местата в състава на СИК за изборите през октомври

симитли

Парламентарно представените партии и коалиции проведоха консултациите за разпределение на членовете в състава на секционните избирателни комисии за извънредния парламентарен вот. Представители на партиите уточниха квотите на заседание в община Симитли. В общината изборът се организира в 26 секционни избирателни комисии. Квотите за 208 членове на СИК ще бъдат разпределени както следва: ГЕРБ и БСП имат право на по 9 председателски места, ДПС могат да председателстват 5 от секционните комисии в община Симитли, Атака – 3 СИК. България без цензура и Реформаторите ще имат само по четирима членове в СИК.
Съставът във всяка СИК се определя на квотен принцип от представителите на партиите, имащи предснтавители в Европейския парламент и последното НС в България.
Право на свои представители в СИК за вота а 5-ти октомври имат ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, България без цензура и Реформаторски блок.
„Консултациите в община Симитли традиционно преминаха при добър диалог и абсолютен консенсус по отношение разпределението на местата”, коментира главният секретар на общината Виолета Айкова. Предстои всяка партия да представи поименен списък с членовете си, които ще попълнят състава на секционните комисии. Всяка партия е длъжна да осигури и резервни членове, които да са в готовност да заменят отказал се или възпрепятстван член на комисията, както и да попълнят състав на мобилна СИК, при необходимост. Мобилната секция се разкрива при подадени предварително заявления от минимум 10 избиратели, които декларират желанието си да гласуват у дома по обективни причини. Заявления се подават месец преди деня на вота.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене