Код „Червено“: Болниците в Пиринско пълни с пациенти с двустранни пневмонии, причинени от Ковид-19

Ситуацията с разпространението на британския вариант на коронавируса в Пиринско е на път да ескалира и да се нажежи до „червено“.

Болниците са пълни с пациенти с двустранни пневмонии, причинени от Ковид-19. Свободни легла в шестте ковидни отделения на МБАЛ – Благоевград все по-трудно се намират, броят на новозаразените поддържа високи нива – 158 за едно денонощие в Благоевградска област, а пикът на третата вълна все още не е настъпил. Всеки втори, който се изследва за Ковид-19, е положителен, отчитат лабораториите.

„Изключително натоварен ден. Днес съм приел 13 болни с двустранни пневмонии от Ковид-19, които бяха разпределени във вътрешно отделение и „Уши, нос, гърло“. Всички легла са заети, сложихме 3 и в столовата на вътрешно отделение. Ходих да консултирам и заразени с коронавирус бременни жени в акушеро-гинекологично отделение. Този британски щам действително е много по-заразен. Ако един човек е инфектиран, всички в семейството се разболяват. Много бързо се развиват пневмониите. В моето отделение има и 10 души с усложнения от коронавирус, които са се проявили, след като са били ваксинирани с „АстраЗенека“, каза за „Струма“ началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Сред болните имало и учителка, която е била ваксинирана, впоследствие е развила пневмония, но благодарение на лекарите вече е излекувана и изписана за домашно възстановяване.

Иначе от вчера бе рестартиран електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу Covid-19, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди ефикасността и безопасността на „AstraZeneca”, а изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) издаде заповед за възобновяване на ваксинацията с оксфордската ваксина.

Репортерска проверка на „Струма“ в РЗИ – Благоевград показа, че няма нито един желаещ за ваксиниране пред имунизационния кабинет. „Все още не сме започнали имунизация с „АстраЗенека”, тъй като засега не сме получили заповед. Ако до края на деня получим, ще започнем ваксиниране. Към момента поставяме втора ваксина на „Пфайзер“ на участници в изборния процес в РИК и СИК“, обясни д-р Екатерина Митова, която вчера беше дежурна в имунизационния кабинет на РЗИ. По думите и с ваксини на „Пфайзер“ са били имунизирани около 80 благоевградски съдии, прокурори и служители на Темида.

Потърсихме директора на здравната инспекция д-р Калоянов, за да го попитаме дали са разблокирани 900 дози на „АстраЗенека“ от партидата, която се проверяваше, и кога ще бъде възобновен имунизационният процес, но не успяхме да се свържем с него.

Иначе всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне. Потребителите имат възможност да променят датата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене