Прогтоза да времето – 21 март (неделя)

Времето в неделя ще е под влияние на средиземноморски циклон, който от залива Сирт ще се премества на североизток към Балканския полуостров, ще се създаде валежна обстановка. 

Времето ще бъде облачно, в по-голямата част от страната, с изключение на североизточните райони ще има валежи от дъжд, а в Предбалкана и по високите полета – от сняг. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Красимир Стоев в сайта на НИМХ.

Жълт код за интензивни валежи от дъжд и сняг е в сила за 13 области в страната за 21 март.

Предупреждение за значителни валежи от сняг важи за областите Смолян, София-град, София-област, Кюстендил и Перник. Там ще се образува снежна покривка с дебелина 10-15, а в Смолянско – 20 см.

За областите Благоевград, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Враца, Монтана и Видин е валиден жълт код за дъжд и сняг.

В Благоевградска област се очакват значителни валежи от сняг, в долното течение на Струма – от дъжд, с количества до 20-30 mm.

В област Кърджали ще има интензивни валежи от дъжд и сняг, като количества ще са 20-25 mm. В Пловдивска, Пазарджишка, Ловешка, Врачанска, Монтанска и Видинска област валежите също ще са обилни, в планинските райони – от сняг, а в равнинните – от дъжд. Количествата ще са 20-25 mm.

През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, който от залива Сирт и ще се премества на североизток към Балканския полуостров, ще се създаде валежна обстановка. 

Времето ще бъде облачно, в по-голямата част от страната, с изключение на североизточните райони ще има валежи от дъжд, а в Предбалкана и по високите полета – от сняг.

Значителни количества се очакват, главно в Западна България и Рило-Родопската област. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, а максималните – между 4° и 9°.

Това съобщава за Агенция „Фокус“ Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, като и в по-голямата част от Северна България дъждът ще премине в сняг.

Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март и ще продължи да се понижава.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно с дъжд и максимална температура 5 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно, главно по южното крайбрежие с валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в масивите от Западна България и Рило-Родопската област. Ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

В понеделник вятърът ще стане североизточен, ще се усили и ще нахлуе още студен въздух.

В Северна България и във високите полета на Югозападна валежите ще продължат, в повечето райони ще са от сняг. Има повишена вероятност за значителни количества, а в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания.

Температурите ще са почти без дневен ход, близки до нулата. Снежната покривка ще се увеличава. В Югоизточна България температурите ще са сравнително високи, дневните ще достигат на места до към 10°; ще вали дъжд, възможна е слаба гръмотевична дейност.

В югозападните райони валежите ще спират, а до сутринта във вторник – навсякъде ще спрат.

Във вторник вятърът ще отслабне и ще стане от север-североизток. Ще преобладава облачно време, главно в западните райони ще превали, предимно слаб сняг.

Максималните температури в повечето места ще са между 1° и 6°.

В сряда вятърът от северна четвърт отново ще се усили. На много места ще има слаби валежи, предимно от сняг.

Ще се понижат и минималните температури.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене