ОбС – Разлог пуска и минералната баня в Елешница на концесия, не е ремонтирана от построяването й

След решението за отдаване на концесия на минералния плаж в разложкото село Баня, сега община Разлог е с намерение да отдаде на концесия и минералната баня и пералнята в разложкото село Елешница. Общината вече е внесла предложение в Общинския съвет за стартиране на подготвителни действия в тази посока. Тъй като имотите не са включени в годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, местният парламент трябва да даде съгласие за допълването й, както и на плана за действие на общинските концесии в периода 2020-2023 година.

Предложението вече е разгледано от постоянните комисии и предстои да бъде гласувано на предстоящата сесия на местния парламент. В случай че бъде одобрено, ще стартира подготовката и изработването на обосновка на концесията, проект за решение за откриване на процедура за отдаване на концесия и всички други необходими стъпки в тази посока.
Лошата материална база, която не е ремонтирана от самото й построяване, е едно от основанията за отдаването на обектите. Концесията ще бъде за строителство, експлоатация и поддържане на обект за водни процедури и атракции, хигиенни услуги, отдих и социални контакти. Тя ще включва пълна реконструкция и рехабилитация на сградите, проектиране и изграждане на нови, изграждане на ресторанти, паркоместа и прилежащата инфраструктура. Идеята е за повишаване качеството на услугата и създаване на добри условия за развитие на туризъм в селото.

Припомняме, че двата обекта допреди няколко години се стопанисваха от общинското предприятие „Бани и перални“, но работеха на загуба. За да може да бъде обновена базата и да не тежи на бюджета на общината, бе взето решение за отдаването им под наем. Очакванията бяха наемателят да успее да развие двата обекта, както и да създаде нови работни места.

Двата обекта се намират на брега на река Места, в местността Банята. На отсрещния бряг са местността Света Варвара и едноименният параклис. Към момента достъпът до тях няма, тъй като обилните валежи през януари отнесоха основите на въжения мост. При наводненията пострада и банята, която ще бъде обект на концесия.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене