ЕМА: Ваксината на Астра Зенека е безопасна, ползите са повече от рисковете

Ваксината на Астра Зенека е безопасна и ефективна. Ползите от нея са повече от всякакви рискове, които могат да възниктнат. Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук. Тя допълва, че поставянето на ваксината не е свързано с рискове от тромбоза или образуване на съсиреци.

От агенцията препоръчват на държавите членки да не преустановяват имунизацията с препарата.

Припомняме, че на тазсутрешния брифинг здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ако решението на ЕМА е положително за ваксината, хората, които са записани в електронния регистър, ще бъдат автоматично преместени. Те ще бъдат уведомени чрез СМС или мейл за новия час.

„Ако някой е ваксиниран с първа игла и бъде преустановена вакинацията, ще има решение на европейско ниво или на нашия експертен съвет. Нека хората бъдат спокойни – проблеми с ваксината няма да има. И аз имам близки, които са ваксинирани с препарата на Астра Зенека. Няма риск за живота и здравето на никого“, увери министърът.

Кук поясни, че оценката е според наличните досега доказателства. Не можем да установим ясна връзка между ваксината и тромбозите, добави тя. По нейните думи предстои занапред в листовките на ваксината да се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата.

Ще бъде проведено допълнително разследване, за да се установи причината за случаите на тромбоза.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене