Правосъдното министерство готово с ПУП-а за пробационна служба и арест в бившето военно поделение на Петрич

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която е възпитаник на ЮЗУ – Благоевград, стартира процедура по получаване на разрешителни за преустройство на сграда в Петрич, където ще се разположи местната пробационна служба заедно с нов следствен арест. Във вторник ръководеното от нея ведомство депозира в РИОСВ уведомление за проект за изменение на подробен устройствен план на поземлен имот в района на бившето петричко военно поделение. Искането е той да бъде разделен на 2 самостоятелни УПИ – съответно с площ 4684 кв.м и 2505 кв.м, за което от 05.10.2020 г. има издадена заповед на зам. кмета по ТСУ на община Петрич.
Съгласно представения Акт № 416 за държавна публична собственост в момента в имота са изградени битова сграда, КПП, шивашка работилница, караулно помещение, арест, тоалетна, щаб и навес. С проекта за изменение на ПУП се предвижда сградите и съоръженията да бъдат запазени, като се въведе нова ограничителна линия на застрояване, която да отстои на 3 м от всички страни на новообразуваните парцели, в част от битовата сграда да се настани Пробационна служба – Петрич, а другата част да се ремонтира и преустрои в арест. Не се предвижда ново строителство.

Припомняме, че сградата с площ от 839 кв.м от бившето военно поделение в Петрич бе предоставена от държавата за безвъзмездно ползване на Областна служба „Изпълнение на наказанията” в Благоевград. Тя е в близост до новия градски парк и до комплекс „Авалон“ и през 2015 г. бе дадена от МВР за нуждите на правосъдното министерство с идеята там да се направи ремонт за нуждите на Районния съд. Това не се осъществи, тъй като бе намерен по-добър вариант, и петричките магистрати се преместиха в друга сграда в центъра на града, поради което сега правосъдното министерство й намери ново предназначение.

Средствата за реконструкцията ще бъдат осигурени от норвежкия финансов механизъм за подкрепа на правосъдната система. Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Програма „Правосъдие“ НФМ 2014-2021.

ВАНЯ СИМЕОНТОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене