Злоупотреби ли костваха главата на областния мюфтия Айдън Мохамед?

Каква е причината областният мюсюлмански духовник на югозападна България да подаде оставка? Кой и защо принуди Айдън Мохамед да напусне поста? Ще се върне ли рибновския проповедник на исляма като обикновен имам? 

Цялата мюсюлманска общност на югозападна България е меко казано шокирана от решението на областния мюфтия Айдън Мохамед да подаде оставка и да не заема вече поста. Както е известно вчера първа и едиствена  медия Топ Преса, публикува новината, че на редовно заседание на мюсюлманския съвет родения в Рибново духовник Айдън Мохамед подаде оставка като областен ръководтел на мюфтийството.

Усилено се говори, че мюфтията е „взел своето решение“ под натиск. Притиснат от своите ръководители, че ако не подаде оставка, сам сещу него щяло да бъде стартирано наказателно преследване за злоупотреби . А такива според източници на Топ Преса имало доста. Дава ни се пример с имот на джамийското настоятелство в Рибново. Джамийско настоятелство там,  разполага с голям имот в гърменското село намиращ се в местността /РУДИНАТА / за който имот подставено лице от Айдън е декларирал години наред в ДФЗ без знанието на главно мюфтийство и субсидията е взимана и разделяна на двамата – поставеното лице и мюфтията, за което хора врагове на Айдън от Рибново са го натопили лично пред главния мютфия.

Местни бизнесмени и меценати които с години са дарителите на районно мюфтийство Гоце Делчев, също взели участие в копрометирането на Айдън Мохамед. Визирали намеренията на мюфтията да построи най – голямата джамия на Балканите в град Гоце Делчев. Както е известно Мохамед, купи имот на местността „Текето“ в града и заяви, че ще прави културно -ислямски център с над 2500 кв.м РЗП. За тази цел привлякал доста религиизни богати дарители, които признават че са дарили сериозни суми за строежа. Част от тези суми обаче мюфтията пренасочвал в други „проекти“, което било в разрез с правилата и удар по намеренията на  дарителите.

От лобито на самия Мохамед също признават с половн уста, че той е принуден да подаде оставка. Самия Мохамед отказва, какъвто и да е коментар, но неговите приближени твърдят, че „заповедта“ да детронирането му дошла от посока – Турция. Айдън Мохамед е про-арабски настроен, прокарвал интересите на ислямски фондации от Арабските страни, комуникирал със съмнителни ислямски организации в Македония и Албания. С времето зависимостта на българското мюфтийство към турските власти или иначе казано към Анкара, ставала все по силна и занапред в мюсюлманският духовен съвет щели да се толелират само  личности призати от там. Това е причината дори подал оставка като мюфтия, Айдън Мохамед да не бъде назначен дори като обикновен имам в джамия. Той имал това право, но нямало да бъде назначен а аргумента за това щял да бъде – че всички джамии в областта си имат свои имами и нямало свободни места.

Следва продължение….

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене