Погребват на рождения му ден издъхналия внезапно след ваксиниране с “АстраЗенека” 47-г. благоевградчанин

47-годишен благоевградчанин почина 5 дни след имунизация с ваксина на „АстраЗенека“. Ивайло Даламангов е открит мъртъв в дома му в жк „Орбита“ във вторник вечерта. Веднага е подаден сигнал на телефон 112, но екипът на Спешен център само констатирал смъртта му. Той е бил имунизиран на 11 март в РЗИ – Благоевград, ден преди да бъде спряна ваксинацията с „АстраЗенека“.

Ето какво обясни пред репортер на „Струма“ по случая директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян  Калоянов:

„Мъжът е поискал доброволно да се ваксинира на 11 март в имунизационния кабинет на РЗИ. Не е имал придружаващи заболявания. Няма и данни да е имал някакви симптоми за Ковид-19. Категорично не е бил член на СИК. Участниците в изборния процес се ваксинират с „Пфайзер“. На 12 март спряхме ваксинирането с „АстраЗенека“ и цялата партида с 900 ваксини за Благоевградска област бе блокирана.

За съжаление това е трети случай в страната. Изказах съболезнования на близките на починалия. Не може да се направи директна връзка между внезапната му кончина и ваксината. За да се установи причината за смъртта му, трябва да се направи аутопсия, ако роднините пожелаят”, заяви д-р Калоянов.

Близките му обаче не са се съгласили да бъде направена аутопсия, каза за „Струма“ лидерът на БЗНС в Благоевград Венцислав Кавазов, който бил приятел с Ивайло.

„Израснали сме заедно. Не работеше, защото беше трудоустроен. Погребението ще бъде днес, на рождената му дата”, каза Кавазов. Според него Ивайло Даламангов е бил включен като член на СИК в Благоевград. По този повод потърсихме информация от председателя на РИК – Благоевград Мартин Бусаров, който бе категоричен: „Не е член на СИК. Три пъти проверяваха техническите сътрудници в РИК”.

Този въпрос му задавали от ДАНС и полицията, тъй като по случая тече разследване. От 5000 членове на СИК в Благоевградска област ваксинираните са едва 10%, т.е. около 500 човека, които са имунизирани с ваксината на “Пфайзер”, добави шефът на РИК Мартин Бусаров.

За това, че случаят с внезапно починалия благоевградчанин се проверява от полицията и прокуратурата, потвърди и директорът на РЗИ.

Както „Струма“ писа, 54-годишна начална учителка в ОУ „Аверкий Попстоянов“ в Рила почина от усложнения от Ковид-19 10 дни след като била ваксинирана с първа игла на „АстраЗенека“. Т. Шопова била приета в тежко състояние в отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград с увреден бял дроб и след няколко часа издъхнала. Причината за смъртта е остра сърдечна и белодробна недостатъчност и тромбоза. Леталният край е предизвикан от инфекцията с коронавирус, тъй като тестът на учителката бил положителен. Според лекарите най-вероятно се е заразила преди или след ваксината,  която е била поставена на още трима учители. Изграждането на имунитет не става веднага и изисква време, коментират лекари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене