България плаща 15 хил. евро обезщетение на банскалия, пребит от местен полицай, когото българският съд е оправдал

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 15 хил. евро обезщетение на банскалия, завел дело за нанесен му побой от полицай. Ивайло Янчовичин търси правата си в ЕСПЧ, след като бившият вече полицейски служител Тодор В. от Банско е оправдан на две инстанции от българския съд по дело за нанесена средна телесна повреда.

Съдът в Страсбург е приел, че в случая е налице нечовешко и унизително отношение от полицията, а казусът му не е разследван ефективно. Критиките на европейските магистрати са насочени към съдилищата в Благоевград, където е гледано делото срещу полицая. Отбелязано е, че полицията и прокуратурата са си свършили работата, но двете  съдилища не са проверили дали употребената срещу мъжа сила от униформен е била абсолютно необходима и пропорционална.

В решението си съдът подчертава, че когато човек при задържането си е в добро здраве, но при освобождаването му се установи, че е пострадал, държавата е длъжна да предостави правдоподобно обяснение как са причинени тези наранявания, защото иначе ще означава, че е жертва на недопустимо нечовешко и унизително отношение. Т.е. тежестта на доказване лежи на властите, а не на пострадалия.

По казуса европейският съд заявява още, че за да провери всички констатации на българските съдилища и да се произнесе, му се е наложило да влезе в роля на първоинстанционен съд, нещо, което прави изключително рядко.

Ето и фактологията по казуса: Случаят е още от април месец 2013 година, когато неизвестни лица чупят няколко улични лампи в Банско. Полицията задържа 26-годишния тогава Ивайло Янчовичин и група негови приятели. Компанията доброволно се явила в полицейското управление, където младежите дали писмени показания, участвали в разпознаване и оказали съдействие на разследващите. При престоя си в полицията Янчовичин получава телесни травми, а семейството му подава жалба срещу бившия вече полицейски служител Тодор В. за побой.

Стартира разследване по случая, а дадените показания от органите на реда и пострадалия се разминават. Според служителите на МВР с влизането си в полицейското управление Янчовичин започнал да псува и да обижда полицаите, затова бил отведен в отделна стая от трима техни колеги, а приятелите му останали в коридора. Според показанията на униформените там младият мъж продължил да псува и да ги обижда. Колегата им Тодор В. му отправил предупреждение, че ако не спре, спрямо него ще бъде приложена физическа сила. Докато полицаят пишел заповед за задържане, афектиран от случващото се, Янчовичин ритнал бюро към него, изправил се и започнал да размахва ръце. Униформеният се приближил до мъжа и го принудил на легне на пода, използвайки физическа сила и техника за задържане. Задържаният веднага започнал да крещи, че кракът му е счупен.

Версията на пострадалия е друга. Неговите твърдения са, че не е обиждал полицаите, но разменил реплики с Тодор В., след което той започнал да го удря с ръце, свалил го на пода и го ритнал в лявото коляно.

Виковете на Янчовичин притеснили близките му и те влезли в стаята и уведомили майка му. На място пристигнала и линейка, а пострадалият е откаран в разложката болница. Прегледан е от хирург, който издал медицинско свидетелство, че е с изместена капачка на лявото коляно и синини по лицето и лявото рамо. Травмите са снимани и от майката на пострадалия в полицията, преди той да бъде отведен за медицински преглед.

Година по-късно, през декември месец 2014 г., полицаят Тодор В. е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда на Янчовичин. На първа инстанция в Районен съд – Благоевград полицейският служител е оневинен от двамата съдебни заседатели на съдебния състав, но съдията, който е председател, остава на особено мнение, според което медицинските документи и показанията на лекаря, прегледал Янчовичин, потвърждават версията му, че е бил ритнат в коляното от полицая.

След протест на прокуратурата делото отива в Окръжния съд в Благоевград. Назначена е нова съдебномедицинска експертиза, според която изкълчването е станало при прилагане на техника за обезвреждане от страна на полицая спрямо задържания, а не в резултат на директен удар – ритане, и Тодор В. е оправдан.

Заключението на съда е, че той законосъобразно е употребил сила, тъй като Янчовичин е обиждал униформените и се е опитал да ги удари.

Така се стига до жалбата, която битият банскалия подава в Европейския съд в Страсбург и последвалата присъда – България да изплати 15 хил. евро на Ив. Янчовичин.

ИВА ГЕОРГИЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене