Решено! Сузана Газиева собственик на къща за гости край Гърмен ще връща 386 467 лв.!

 

Проверка от Държавен фонд „Земеделие“ установила, че не е изпълнен бизнес-планът за приходи от нощувки

 

Къща за гости в гърменското село Скребатно е била посетена от много малко туристи, заради което ще връща 386 467 лв. безвъзмездна помощ по европейската Програма за развитие на селските райони. Акт за установяване на публичното вземане е бил издаден от ДФ „Земеделие“, но едноличната фирма на Сузана Газиева., го е обжалвала. Административният съд в Благоевград обаче отхвърли жалбата и потвърди връщането на парите, като решението не е окончателно и ще бъде обжалвано.

Къщата е построена през 2015 г. Направената проверка от служители на Държавен фонд „Земеделие“ обаче установила, че не е изпълнен бизнес-планът за приходи от нощувки. Заложено било за 2016, 2017 и 2018 г. те да са по 159 600 лв. за всяка година. Оказало се обаче, че за трите години общо приходите са били около 15 000 лв., което е 3,5% средно изпълнение за година. Счетоводна експертиза е открила фактура от декември 2018 г. за реализирани 312 нощувки за 30 хил. лв. В същото време в община Гърмен е подадена справка за 49 нощувки за 2018 г. Тази фактура е била подадена в НАП едва през април 2020 г., около година и половина по-късно от законнния срок за това, констатира съдът. Този факт на късно подаване на декларацията, извършен след уведомяване на фирмата, че започва проверка, говори, че тази фактура, е съставена след откриване на административно производство с цел да се повиши размерът на отчетените приходи, твърди съдът.

„Неизпълнението на предварително заложената в плана приходна част за три поредни години е ясна индикация, че търговецът не е разходвал средствата ефективно. Не може да бъде постигната заложената цел за повишаване на заетост в селските райони и развитието на туризма. С осъществената с финансовата помощ инвестиция не може да се демонстрира икономически растеж в селския район“, смятат магистратите.

От фирмата обаче се оправдали, че бизнес-планът има само прогнозируем характер и са положили всички усилия за достигане на заложените параметри. Причините това да не се случи били труднодостъпният планински район, непрокараните улици и туристите са били възпрепятствани да посещават къщата за гости.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене