ОИК – Благоевград решава отново за кмета Томов

Общинската избирателна комисия в Благоевград заседава извънредно за поискана оставка на кмета Румен Томов.

Заседанието е свикано от председателя Мартин Бусаров, който едновременно с тези задължения, е шеф на РИК за вота на 4 април.

Тази вечер ще се разисква искането на съветницаката от Партия на зелените Соня Ставрева, която ОИК отстрани от ОбС за дни, но Административен съд я върна обратно, като изтъкна че избирателната комисия е взела незаконосъобразно решение.

Магистратите не откриха конфликт на интереси и нарушения на ЗМСМ от страна на Ставрева.

Месец преди съдебния акт, тя внесе в ОИК искане за детронирането на Томов.

Градоначалникът вече бе с прекратен предсрочно мандат от страна на ОИК, но той оспорва пред Върховен административен съд.

Това стана миналата година по казуса с незаличената от ТР еднолична фирма. Решение по делото все още няма.

Изтече определения законов срок за произнасяне.

До административния процес, оказал се доста тромав, се стигна след жалба на бившия кмет Атанас Камбитов.

Соня Ставрева сочи в жалбата си пред ОИК, че има трайно фактическо неизпълнение на нормативно установени задължения от страна на Румен Томов, изразяващо се в бездействие, с което се възпрепятства дейността на Общински съвет Благоевград.

В искането си Ставрева е изброила детайлно какви членове и алинеи от 3 закона е нарушил Томов.

Според изложението кметът не е внесъл в Общински съвет Благоевград отчет за изпълнението на актовете на ОбС, което е задължен да прави два пъти годишно /чл. 44, ал. 1, т. 7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация/, така също не е изпратил на ОбС административните актове, издадени в изпълнение на решенията на Съвета, което е задължен да направи в тридневен срок от издаването или подписването им /чл. 44, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА/.

Съветничката посочва още, че Томов не е представил пред ОбС- Благоевград програма за управление за срока на мандата си, съдържаща основните цели, приоритети, дейности, сроковете за изпълнение и очакваните резултати, което е задължен да направи в тримесечен срок от полагане на клетвата /чл. 44, ал. 5 от ЗМСМА. Томов е уличен от Ставрева и в неизпълнение на задълженията си по Закона за устройството на територията – той не е представил за приемане от ОбС – Благоевград ежегоден доклад за изпълнението на общия устройствен план на община Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене