Нинова: Предлагаме в 4 стъпки решение за паспортизацията на сградите с държавна помощ и грижа за хората

При спечелване на изборите стартираме веднага процеса, но като реална антикризисна мярка за подпомагане на хората и бизнеса

„Управляващите от ГЕРБ и ОП създадоха огромен проблем за милиони българи и всички общини с техническите паспорти на сградите. За 11 години управление, само го отлагат, но не го решават. И както винаги при тях – държавата се оттегля от ангажименти и оставя всеки да се оправя сам в най-тежката икономическа и социална криза“, констатира председателят на БСП Корнелия Нинова на нарочна пресконференция в централата на „Позитано“ 20 по въпроса за намерението на управляващите да стартират изготвянето на технически паспорти на сградите у нас, като собствениците на жилища да се погрижат за това и платят целия процес по изработката им.

Нинова обяви, че след разговори с експерти от БСП са изготвили работещо и конкретно решение. „В 4 стъпки предлагаме конкретно решение, което ще стартираме веднага при спечелване на изборите“, посочи лидерът на българските социалисти и информира за конкретиката:

„1. Правителството чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството събира служебно от всички общини съхраняваната в техните архиви документация за сградите (вместо всеки собственик или домоуправител да си я търси сам).

2. Министерството прави електронна платформа, информацията се дигитализира и става публична (както в редица европейски държави има дигитален сграден дневник).

3. Държавата заплаща обследването за хората и подпомага общините чрез два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възстановяване и устойчивост (както можа да планира и изхарчи 4 млрд. лева за съмнително саниране на малък брой жилища).

4. Прави се списък на фирмите и специалистите, лицензирани за обследване и изготвяне на технически паспорти и той също се качва на дигиталната платформа и става публичен (така се избягва непрофесионалисти и близки до властта хора да действат проформа и да се присвояват средства за формално издаден документ)“.

Нинова обобщи категорично: „Този план съчетава конкретна помощ с грижа за хората и реална антикризисна мярка за подпомагане на бизнеса“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене