60 см ще бъде дълга изборната бюлетина на 4 април

На 4 април в болниците ще има два вида секции, едните за стационарно болните, а другите – за хората с коронавирусна инфекция, каза пред журналисти днес Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Вчера изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Общо са подадени 87 997 искания, каза още Таня Цанева и допълни , че най-много са заявленията от Турция близо 21 000, Великобритания – 16 000, Германия – 13 000. Общ брой на секциите в чужбина все още няма, това се определя в момента, но със сигурност ще бъдат много, каза Таня Цанева.

Предстои да започне отпечатването на бюлетините за изборите на 4 април.

Бюлетината за гласуване ще е дълга 60 сантиметра, само в Благоевград ще е по-голяма, защото там има един независим кандидат. Няма нищо необичайно в бюлетината, вероятно скоро ще ви бъде показана, каза Димитър Димитров, член и говорител на ЦИК.

Прави се и сертифицирането (по-точно – установяване на съответствието) на машините за гласуване.

„ЦИК привлече и външен експерт. Тези дни трябва да започне и кампания, в която ще се включи обществения съвет, демонстрирайки как ще се гласува с машините на обществени места“, заяви Димитров.

„Начинът, по който се сертифицира един софтуер не е елементарен. Може да присъстват наблюдатели. Те могат да бъдат поканени, но това ще бъде физическо присъствие“, обясни още Димитров.

Вчера от ЦИК са разговаряли с представители на МВнР за определяне на местата за гласуване. Определят се и секциите, което трябва да стане до 13 март, стана ясно още на брифинга.

До 13 март трябва да бъдат уточнени секциите в чужбина с МВнР. Там, където се очаква да гласуват повече съграждани, се обсъждат варианти да има повече от една кабина (за Великобритания), уточни Таня Цанева.

В момента върви ваксинацията на членовете на СИК и всеки, който пожелал, е получил ваксина, каза още Димитров.

ЦИК продължава да регистрира редица граждански организации като наблюдатели, социологически агенции за правене на екзитпол, както и договори за медийни пакети. От 22 партии, регистрирани за изборите, право на медийни пакети имат 21. Право на медийни пакети имат и осемте коалиции и един инициативен комитет, които се явяват на изборите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене