Богдан Кирилов каза има ли проблеми с „АстраЗенека“ и кога да очакваме „Спутник V“

Всичките ваксини от съмнителната партида при нас са приложени. Няма информация за странични ефекти, съобщи още шефът на Агенцията по лекарствата

Причината Австрия да спре ваксинирането с „АстраЗенека“ са тромбоемболитни събития. Изводът на комитета към Европейската агенция по лекарствата е, че няма доказателства за причинно-следствена връзка и не препоръчва на държавите да прекратяват ваксинирането с тази партида.

Това заяви на традиционния брифинг шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Партидата е доставена на 17 държави, включително и България. От нея всичките ваксини при нас са приложени. Няма информация за странични ефекти. Честотата, която наблюдаваме за тази партита, при нас е по-ниска спрямо всичките останали ваксини. В тази връзка Европейската агенция по лекарствата на този етап не препоръчва блокиране. Разследването продължава, но притеснения по отношение на безопасността не трябва да има. Това единствено доказва, че системата проследяване работи, има възможност за ранно идентифициране на рисковете“, разясни Кирилов.

По думите му, у нас честотата на страничните ефекти е ниска, около 3 на 1000. У нас случаите на странични ефекти са 840 .Днес се очаква решението на Агенцията за ваксината на „Янсен“. Тя е аденовирусна. Разрешението може да бъде издадено днес или утре. Нямаме потвърждение за срокове за доставка. Производителят се ангажира само с месец април. без точна дата и количества.

Продължава проучването и на руската ваксина. В момента се определят екипите за инспекция. Работи се изключително активно в тази посока. Очакваме в следващите дни и седмици по конкретна информация, съобщи още Кирилов.

Утре очакваме 31 200 дози ваксини от оксофордската ваксина. 21 000 дози в понеделник на Пфайзер. 3 600 дози в сряда на Модерна и в края на седмицата ще има доставка отново на оксфордската ваксина.

ЕК се договорила за 4 милиона допълнителни дози с Файзер. Предстои да разберем колко от тях ще получи България, съобщи още Кирилов

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене