Неврокопският митрополит Серафим освещава сребърната камбана в църквата на Церово

Жители на благоевградското село Церово се стягат за истински празник тази събота. Само след два дни в новостроящия се православен храм ще се чуе красивият звън на камбана. Преди това обаче тя ще бъде осветена от Нерокопския митрополит Серафим. Сигурно е, че стотици хора от населеното място и гости от Благоевград ще бъдат част от важното за местните хора събитие, което ще е в 13,00 часа.

„Камбаната е сребърна, но е от специална сплав с бронз и цинк. Изработена и отлята е в руския град Воронеж. Искахме да е не само красива, но и да има такъв „глас”, който ще се помни от тези, които го чуят. Защото църквата, която вече построихме, трябва да има такава камбана, която да отива на красотата на храма”, заяви Росен Едипов, който е основният инициатор за вдигането на света обител, каквато никога не е имало в Церово.

Достолепната църква извисява снага в началото на благоевградското село. Тя вече е изцяло построена. Готови са куполите и покривът, направена е изолацията на фасадата. Хората в Церово успяха след 22 години усилия и борба с различни институции да вдигнат мечтания православен храм, който ще носи името на свети Пантелеймон. С камбанарията и кръста върху нея църквата ще е висока над 14 метра. Вътрешното пространство е с площ 165 квадратни метра.

Този строеж на молитвения дом обедини местните жители. Всеки помогна с каквото може, за да имат църква, в която да се молят и да палят свещи. А не да ходят до Благоевград на църква. Построиха я с много вяра и доброволен труд. Благодетел от Неврокопския край осигури над 300 000 лева за строителството на светата обител.

Предстои мащабна кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне в най-скоро време. Вече са водени разговори с най-добрите зографи в България, които да се заемат с тази важна задача. Иконостасът пък ще бъде направен в украинската столица Киев. Майстори от Украйна ще изградят един от най-красивите иконостаси за църквата на Церово.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене