Благодарение на ГЕРБ жители на община Благоевград няма да плащат за технически паспорт на жилищата си

Изкарването на технически паспорт на жилището ни може да е скъпо и сложно. Благодарение на ГЕРБ и програмата за санирането жителите на община Благоевград няма да плащат за техническите паспорти.

Обновените блокове в Благоевград разполагат с технически паспорт, какъвто трябва да бъде издаден за всеки един строеж след 2007 г.

Иначе ангажиментът на собствениците е много добре разписан в Закона за етажната собственост, който гласи, че Общото събрание е компетентния орган, който може да възложи техническия паспорт да бъде изготвен, а след това трябва и да го приеме.

Около 3 месеца отнема изготвянето на технически паспорт за жилищна сграда и то при ускорен срок. Ако някой не иска да плати за паспорт на сградата, етажната собственост може да си търси парите по закон. Ако става дума за единофамилни сгради, кметът на общината трябва да възложи изготвянето на такъв паспорт и след това да си търси парите от собственика. Общините ще си търсят парите чрез съдебни дела и частни съдебни изпълнители (ЧСИ).

Сградите, строени след 2007 г. имат технически паспорти, тъй като това е изискване за пускането им в експлоатация. Ако сградата е санирана в близките години, тя също има подобен паспорт, изготвен като част от проектно-сметната документация.

Собствениците на еднофамилни и многофамилни сгради на 30-40 години следва да разполагат с проектната им документация. Ако я нямат, трябва да намерят строителите и да я вземат от тях. Документите следва да се съхраняват и в общините – това е задължително в последните 25-30 години.

Ако документите ги няма, те се възстановяват. Това обаче е много труден процес, защото трябва да се заснеме конструкцията. При апартаменти домоуправителят може да направи паспорт за всички жилища. За къщите отговорни са собствениците. Цената варира в доста широки граници – от около 1000 лева до цели 10 000 лева.

Програмата за санирането продължава отново след парламентарните избори на 4-и април.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене