Отново затварят МОЛ-ове, фитнеси, кина, онлайн обучение за учениците след 5 клас в област Благоевград

Ограниенията са за 14 дни

Заради завишаване на броя на заболелите в област Благоевград учениците от 5-и до 12-и клас в рамките на 14 дни от утре ще преминат към дистанционна форма на обучение.

МОЛ-овете, фитнесите, театрите затварят врати за две седмици също.

Това каза пред медиите областният управител и председател на Областния кризисен щаб – Бисер Михайлов. Щабът проведе онлайн заседание малко преди обед днес, на което бяха обсъдени допълнителните мерки за борба с третата вълна на вируса.

Ограничават масовите мероприятия на отрито и закрито, засилват контрола в търговските обекти за спазване на мерките – дистанция, маски, честа дезинфекция и неструпване на хора.

Областният управител апелира родителите да не допускат децата си в училища и градини при проява на симптоми.

337 на 100 000 души в областта за заболели, което подрежда Благоевградско на 12-о място от 16 области.

След минути ще издам заповед, според което учениците от 5-и до 12-и клас преминават към онлайн обучение, тези от 1-ви до 4-и клас продължават да ходят присъствено, както и децата от яслите и градините. Там внимателно се наблюдава процеса и ако има скок на заболели деца и учители, мерки ще бъдат наложени и на тях, каза д-р Калоян Калоянов.

Той уточни, че всеки родител може да спре детето от реално посещение в училище и то доброволно да премине онлайн.

В МОЛ-овете могат да работят само аптеките, хранителните магазини и разплащателните пунктове.

Заведенията продължават работа, но с ограничено работно време до 22 ч. за две седмици. Припомняме, че заповедта на министъра, заведенията можеха да работят до 23 ч.

Затварят се всички фитнес зали, кина, театри, школи за обучение, танцови школи, спира се провеждането на масови мероприятия и турнири.

„Контролът ще бъде засилен! В заведенията всички непълнолетни трябва да са в присъствието на пълнолетен“, каза директорът на РЗИ.

Налагаме мерките за две седмици, ако имаме намаляване на заболелите, то незабавно ще вземем решение за облекчаване на мерките. Ако има увеличение, ще се налагат допълнителни мерки. Не бива да сравняваме фитнеса и хранителните магазини – тяхната дейност не може да бъде преустановена. Контролът ще бъде значително засилен от екипи на МВР, РЗИ, БАБХ, каза Бисер Михайлов.

„В гоцеделчевската болница има проблем с броя на леглата в КОВИД отделенията, защото тече ремонт във вътрешното отделение на МБАЛ“, каза Калоянов.

Той обясни, че 20% от учителите са имунизирани, както и всички членове на СИК-овете в областта. Калоянов заяви, че се обсъжда варианта за мобилни групи за ваксинация. РЗИ ще търси съдействие от МВР. Работят 20-те кабинета за ваксинацията, а в наличност има от заявената по електронен път ваксина, завърши Калоянов.

От вчера е в сила и заповед на директора на РЗИ за преустановяване на плановите операции в област Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене