Ексклузивно! Професор Шаренкова пред Топ Преса: Да се качим на „Спутник V” и да изхвърлим ГЕРБ

Пандемията от COVID-19 ни постави пред рядко виждани в модерната история здравни и социално-икономически предизвикателства. Експертите са категорични, че изходът от кризата днес е свързан с ваксинирането на населението. На Запад – в САЩ и в Европа – този процес е свързан не с логиката и човешкия живот, а преди всичко с пари и тежък лобизъм в полза на глобалната фармацевтична олигархия.

Ваксинирането тъне в административен и логистичен хаос и провал след провал в доставките. Това обаче е неизбежно щом властва неолибералният модел, за който здравето е стока и търговия, а не държавна политика и Грижа за хората. Но не така се случва в Русия и в Китай! В милиарден Китай пандемията бе овладяна с бързи и решителни мерки и Поднебесната се върна към нормалния си живот, като възстанови икономическия си ръст и успешно се справи с извеждането на населението си от крайната бедност. Днес социалистически Китай заявява готовност да подпомогне – напълно безплатно! с милиони ваксини 69 бедни държави.

По същия безвъзмезден начин помагаше и на Европа през миналата пролет с маски, дезинфектанти, медикаменти и най-важното – със всеотдайни лекари, макар че COVID-19 все още бушуваше и на негова територия. Ето това е реална и морална солидарност, а не фалшивите и измислени евро-атлантически ценности… Русия, която при президента Путин, се превръща в социална държава, също постигна огромни успехи в тази нова битка. Тя първа разработи ефективната ваксина – „Спутник V”, която днес е приета в над 50 държави, и е призната от водещи световни учени като изключително успешна с 92% ефективност.

Ваксината е достижение, което е сравнимо с полета на човек в космоса – също дело на великия руски Дух! Русия някога победи кафявата чума на фашизма, днес нанася решителен удар срещу пандемията, определяна като чумата на XXI век! Русия също като Китай проявява солидарност и ваксините й се прилагат в цял свят, включително в страните-членки на ЕС Унгария, Хърватия, Австрия, както и в Турция, Сърбия, Македония… А къде е България!? Нашите управляващи са разкрачени между предизборното разхлабване на мерките и последващото затягане, което ще организират в седмиците около вота, за да намалят изборната активност в своя полза. Платени са огромни количества ваксини, които не идват или идват в намалени количества. Ваксинирането, дори в „зелените коридори”, е в бъдеще време и главно на думи, изречени от Джипката.

На фона на провала с ваксинирането, който спретнаха управниците от ГЕРБ, имаме рационално и спасително предложение на БСП – България да влезе в директни преговори с Русия за доставки на „Спутник V”. Но управляващите отговориха с инат и папагалско повтаряне на „аргумента”, че ваксината не е одобрена от европейските началства … А на Австрия, Унгария, Хърватска, Словакия, Словения нужно ли им беше разрешение, за да спасяват своите народи, след като брюкселското чиновничество не успява!? А на съседните Сърбия и Македония, или пък на Израел!?

А на още и още държави от цял свят!? Но техните правителства за разлика от Борисовото мислят не само за келепира и пачките в чекмеджетата, а за хората. Порочният модел „ГЕРБ” краде от години, а днес вече бездействието и безхаберието му са нетърпими! Време е да го сменим. Заедно да си върнем Държавата, здравето и нормалния живот! Гласувайте с бюлетина №4 на 4 април. Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене