Зимата се завръща! Снежен циклон удря България

Днес облачността от запад-северозапад ще се увеличава, до вечерта и над югоизточните райони. Това прогнозира за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Виктория Клещанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Западна България ще има превалявания от дъжд, които вечерта по високите полета и в северозападните райони ще започнат да преминават в сняг. Ще духа слаб, след обяд умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°. Атмосферното налягане e близко до средното за месеца и ще се задържи почти без промяна.

През нощта срещу сряда валежите ще обхванат и Централна България, а в Северозападна ще се усилят и ще са предимно от сняг.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но по-късно през деня и там облачността ще се увеличи, но ще остане без валеж. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 6°-8°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността също ще се увеличи. Ще има превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен северозападен, след обяд югоизточен вятър. По най-високите върхове на Рила и Пирин вятърът ще е умерен до силен от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 4°.

В следващите 72 часа Балканите попадат в зоната на преминаващ Средиземноморски циклон, съобщава NOVA.

В сряда валежите ще продължат на изток, като привечер в най-западните райони ще спират. Ще се усили вятърът от север, с който ще нахлува по-студен въздух. По-значителна снежната покривка ще се акумулира в Северозападна България и в отделни райони на Североизтока.

За сряда е обявен жълт код за снеговалежи в цялата западна половина от страната и севера без Черноморието. Опасностите са свързани с потенциални снегонавявания, хлъзгави и заледени пътища.

В четвъртък още до обяд валежите ще намаляват и на повечето места ще спрат. В петък сутринта ще е мразовито с температури между минус 5° и минус 10° в някои райони. В хода на деня бързо ще се стопли. През почивните дни облачността ще е динамична с условия за слаби и незначителни превалявания от дъжд в събота. В неделя сутринта в ниските райони ще се образуват мъгли. И двата дни обаче ще са топли с дневни температури около 10°-15°

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене