Проф. Светлана Шаренкова и посланик Елеонора Митрофанова посетиха Съюза на българските журналисти по повод 8 март

Ден по-рано Светлана Шаренкова – председателка на Форум „България-Русия” и кандидатка за депутат от „БСП за България” в Благоевград показа на новата руска посланичка православните светини на София

По дългогодишна традиция Съюзът на българските журналисти покани жените-посланички по повод Международния ден на жената 8 март. Сред тях за пръв път в един от първите си работни дни в София бе и Н. Пр. посланик Елеонора Митрофанова. Домакин на събитието бе председателката на СБЖ Снежана Тодорова, а ръководителките на дипломатически мисии бяха поздравени от поета с китара Ивайло Диманов. На срещата присъства и председателката на Форум „България-Русия” и издател на вестниците ЗЕМЯ, „Русия днес” и „Китай днес” проф. Светлана Шаренкова, която е кандидат за народен представител в листата на „БСП за България” с № 4 в регион Благоевград (с преференциален номер 104).

Ролята на жените в семейството и обществото винаги е била изключителна. Това се казва в поздравление на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова по случай Международния ден на жените.

„Скъпи българки и съотечественички, сърдечно ви поздравявам с Международния ден на жената, който традиционно отбелязваме на 8 март. В този слънчев пролетен празник бих искала да изразя дълбокото си уважение и благодарност към всички вас, мили жени. Ролята на жените в семейството и обществото винаги е била изключителна. Без вашата красота, любов и грижа е невъзможно да си представя днешния стремителен живот. Вие не само създавате уют, атмосфера и домашен комфорт, дарявате топло настроение, но и служите за пример в изкуството, науката и учението. Постигате успехи във всички сфери“, посочи тя. „Изразявам възхищение към всички онези жени, които целия си живот посвещават на своята главна мисия – майчинството, отдавайки всичките си сили на възпитанието на децата и внуците. Имам 4 деца и 8 внуци и съм много добре запозната с радостите и трудностите, свързани с отглеждането на деца заедно с професионалното развитие. Сега за щастие разполагаме с много повече възможности за успешно съвместяване на семейния живот и кариерата“, добави тя. „Уважавам жените, посветили себе си на работата. Това е техният избор. Най-главното е, че днес имаме право на избор, което беше придобито от нашите предшественици. Скъпи жени, от сърце ви желая щастие, здраве и отлично настроение“, допълни тя.

В навечерието на празника в слънчевия неделен ден проф. Шаренкова придружи посланик Митрофанова по време на първата й обиколка из София. Двете разгледаха част от историческите забележителности на столицата. Акцент бяха храмовете на София, носещи паметта за минали векове и за несломимия православен дух, който свързва нашите два народа. Първа дестинация бе патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, построена по решение на Учредителното събрание от 1879 г. като „паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“. Там посланик Митрофанова и проф. Шаренкова бяха посрещнати от настоятелите на храма и получиха благословия лично от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод. По-късно посланик Митрофанова посети и храм „Света София” и Ротондата в центъра на столицата. Новата руска посланичка остана впечатлена и изрази възхищението си от историята и културата на България, а проф. Шаренкова напомни, че именно великият руски хуманист и учен акад. Дмитрий Лихачов определи България като Държава на Духа.

Проф. Светлана Шаренкова и посланик Елеонора Митрофанова в храм „Св. Александър Невски”

След срещата с посланик Митрофанова проф. Шаренкова замина за регион Благоевград, за да продължи с предизборната си кампания като кандидат за народен представител с листата на социалистите с бюлетина № 4 (преференциален номер 104).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене