Общинските съветници в Петрич приеха с огромно мнозинство бюджета за 2021 г. от 54 млн. лв.

Общинските съветници от Петрич приеха с огромно мнозинство бюджета за 2021 г. в размер  от 54 млн. лв., за сравнение той е с близо 9 млн. лв. повече от миналогодишния. „За” гласуваха 26-има съветници и 3-ма „против“ от общо 29 на вчерашната сесия, към която имаше подчертан интерес от кметове на селата и граждани.

Преди да бъде приета рамката на бюджета, двама общински съветници направиха извънредни предложения за допълнение, които не са били одобрени от комисиите по бюджет, образование и общинска собственост. Димитър Капитанов от БСП поиска да бъдат предвидени средства за изработване на проект за реконструкция на уличната мрежа в с. Коларово, както и за ремонт на училищните тоалетни и разкриване на плувен басейн в СУ „Антон Попов“, които по негови изчисления са около 80 000 лв.

Общинският съветник от ВМРО Велик Гогов предложи да бъдат заделени 30 000 лв. за ремонт на улица в с. Долна Рибница, а второто му предложение беше за делегирани бюджети за населените места, с което да се отвържат ръцете на селските кметове, които се молили за пари в общината, поради липса на собствен бюджет.

Нито едно от предложенията на двамата съветници не беше прието след проведеното гласуване. Кметът Димитър Бръчков обясни, че лично се е допитал до училищните директори в Петрич относно идеята за целогодишно функциониране на плувен басейн в СУ „Антон Попов“ и нито един не я одобрил, като самият директор на школото Главчев е предложил басейнът да бъде даден на концесия.

Думата взе и директорката на  Професионалната гимназия по икономика и туризъм Светла Данаилова, която заяви, че бюджетът не е само цифри, а и нормативни възможности, което се отнася и за плувния басейн.

Общинските съветници, гласували „против”, Димитър Капитанов от БСП, Велик Гогов от ВМРО и Илиян Ушев от „Нова алтернатива“ получиха думата от председателя на ОбС Георги Тренчев за обяснение на отрицателния си вот.  Димитър Капитанов заяви, че бюджетът е небалансиран, пропорцията между града и селата е 80:20, тъй като от 7,6 млн. капиталови разходи 5,4 млн. са за града и 2,2 млн. лв. за селата. Той изрази недоумение, че са предвидени 400 000 лв. за Югозападна болница, която е отчела приход от 12,2 млн. лв., като настоя за повече яснота как са разпределени тези средства.

След приемане на бюджета бе дадена кратка пауза, в  която кметът Димитър Бръчков направи следния коментар пред репортер на „Струма“: „Разумен бюджет, с определени приоритети въпреки икономически трудното време и Ковид кризата. Имаме акценти в социалната сфера, в здравеопазването и капиталовите разходи. Освен големите инфраструктурни проекти за общинския център  град Петрич  са предвидени 2 млн. лв. за населените места, които в нашата община са 54. В 16 села ще се смени водопроводната канализация и ще се направи полагане на асфалтова настилка, където е необходимо. Най- важното е, че ще правим ул. „Цар Симеон“,  ул. „Св. св. Кирил и Методий“ и остатъка от ул. „Тома Митов“, които са важни улици за жителите на община Петрич, включително и кръстовището за болница „Рокфелер”, което служи и за международен трафик. Предвидили сме пари за социален патронаж и за всички сфери, за които е нужно дофинансиране. Отделяме допълнително пари  за социалния комплекс за интеграция и рехабилитация на лица с увреждания под и над 18-годишна възраст, за читалище „Братя Миладинови“.

Благодаря на общинските съветници, които независимо от своите партийни пристрастия, приеха бюджета с 26 гласа „за” от 29 присъстващи”, заяви кметът на община Петрич.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене