„Радини вълнения“ в навечерието на 3-ти март в Хаджидимово

Вчера, в навечерието на 3 март, когато празнуваме Освобождението на България, учениците от 6 и 10 клас под ръководството на техния преподавател по български език и литература – старши учител Заприна Глушкова, отдадоха почит към бойците за свобода, дали живота си. Със свой рецитал, по свой си начин, десетокласниците  припомниха историята на България до тази паметна дата и нейната значимост.

Учениците от 6. клас пък с кратка драматизация на „Радини вълнения“ от „Под игото“ по свой си начин приковаха  интереса на  присъстващите с  част от историята на България. Представиха образите на незабравимите Рада и Бойчо Огнянов – личности от предосвобожденската ни история.

Драматизацията , представена от 2 екипа на 6. клас  с която  част от малките актьори се дублират и в първи, и във втори екип.

Това бе първата дебютна артистична проява, но не и последна! Беше прекрасно и много вълнуващо !!!

Техният ръководител Заприна Глушкова писа на своята фейсбук страница, където бе споделила материала:

„Благодаря ви ученици за отговорното отношение към поставените задачи!

Запомнете: Важно е да помним корените си, традициите си. Важно е и да помним героите си, защото имаме вечен дълг към тях. Важно е да помним! Защото тази памет ще ни помогне да научим уроците на историята и ще ни направи по-силни, по-достойни и по-задружни като народ!“

Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.

За нас, българите, 3 март 1878 година , е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, ден на заслужена национална гордост, защото Българското освобождение не е подарено, а извоювано! Изгревът на свободата е пряко свързан с един „чутовен“ връх в БАЛКАНА!!!

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва и от век на век!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене