Младши посланици на Европейския парламент от Хаджидимово посочиха на Баба Марта пътя към Европа

Мартеницата е символ на живота и от там на здравето, на това, че животът е безкраен. В нея безкрайно се преплита бяло и червено и ние сме част от всичкото. Една стара легенда разказва, че траките слагали мартеници, за да отбележат края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Според друга тяхната поява е свързана с идването на Аспаруховите българи. Те вярвали, че в природата съществува злата сила “лошотия”, но мартеницата има магията да защити своя притежател от нейното въздействие.

Обичаят за връзване на мартеница е познат не само в България, но и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния те се връзват на ръцете на жените и малките деца, докато в Гърция – само на ръцете на децата.

В народната традиция пролетта идва с Баба Марта. Нейният двойствен образ – ту весел, ту сърдит – представя женското начало, което ражда живота, и в същото време – пак женското, но стихийно, рушащо начало. На 1 март е прието най-възрастната жена да почисти дома преди изгрев, да простре навън червена тъкан, за да зарадва Баба Марта и да предизвика нейната благосклонност към къщата и нейните обитатели. На децата и младите булки се връзват усуканите бели и червени конци – мартеници. Те трябва да излязат непременно навън, за да ги види Баба Марта, защото иначе ще я разгневят. Според тази традиция и в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, най-възрастната учителка се облече в народна носия като Баба Марта и придружена от две малки момичета обиколи класните стаи и окичи ученици и учители.

От своя страна пък по повод 1. март младшите посланици на СУ „Никола Вапцаров“ под ръководството на старши посланиците Заприна Глушкова и Христина Урдева също внесоха истинска радост и много пролетно настроение в класните стаи, като посетиха по – малките ученици. Разказаха на малчуганите мита за Европа и Зевс, представиха своя презентация за българските пролетни празници и раздадоха картички с мартенички, изработени от наши съученици от училището. Те бяха приети като истински предвестници на пролетта – с много усмивки и топлина.

Малките посланици пък от 4. клас заедно с госпожа Илинка Гелемерова изработиха мартеници, които изпратиха на техни връстници от други градове в Европа, с които работят по проект на Еразъм +.  Легендарните Пижо и Пенда заминаха за Испания и Португалия.

Баба Марта тръгна от СУ „Никола Вапцаров“ към Европа, за да закичи всеки, които иска да е здрав и щастлив през цялата година. За пореден път Вапцаровци ще покажат на Стария континент мартеницата като български символ за здраве, щастие и плодородие. За първи път окичиха ученици в Португалия през март 2012 г. Чужденците ще получат и брошурка с описание как се плетат червено-белите конци и с обяснение на символиката им. Инициативата е съвместна проява между младши посланици на ЕП и екипа за работа по Еразъм+ .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене