От април: Минаваме технически преглед на колата само с платена „Гражданска“

От април няма да пускат на технически преглед кола, чийто собственик не е платил „Гражданска отговорност“. Това автоматично ще се проверява, съобщи за „24 часа“ Дамян Войновски, зам.-директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Той представи надградените електронни регистри за техническа изправност на автомобилите и за обучение и изпити за шофьорска книжка, както и нов модел на контрола на служителите на администрацията. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“ с 990 553 лв.

Войновски каза, че в началото на годината е подписано споразумение с Гаранционния фонд, в момента се изгражда връзката между агенцията, респективно – пунктовете за технически преглед, и фонда.

Проверката в пунктовете за платена „Гражданска отговорност“ ще бъде възможна от началото на април. В момента в тях се проверява дали е платен данъкът на колата.

С надградените системи ще може още да се вижда при технически преглед дали превозното средство е спряно от движение от органите на МВР заради неплатена застраховка. При такава ситуация колата не се допуска до преглед. Това става възможно с надграждането на системите, като е осигурен обмен на данни между системите на „Автомобилна администрация“, МВР, НАП и Гаранционния фонд.

Свързани са общо 12 регистъра и база данни.

Данните за колата при преглед се попълват автоматично от регистрите на МВР. Предишният начин е, когато колата влезе в пункт за технически преглед, се сканират данните от талона и тогава е възможно софтуерът да допусне грешка.

„Натъквали сме се на немалко злоупотреби – с представяне на стари талони, с ръчно коригиране на данните на собственика, както и чисто технически грешки в регистрационния номер на автомобила“, каза Войновски. Такива грешки с връзването на регистрите стават невъзможни. Не може да се допусне преглед на кола, в която има промяна, която не е отразена.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене