Новини за ефикасността на новата ваксина, която очакваме в България

Ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е с 85% ефективност в предотвратяването на тежки случаи на Covid-19

Ваксината срещу коронавируса на компанията „Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson) е ефективна и безопасна, обяви здравният регулатор на Съединените щати.

Очаква се още утре комисията от независими експерти на регулатора да се събере, за да реши дали да позволи употребата на ваксината в страната.
Тестовете сред 44 хиляди души сочат, че ваксината е 85 процента ефективна в предотвратяването на тежки случаи на COVID-19.

Ваксината на Johnson & Johnson има предимството да се съхранява в обикновени хладилници. Освен това се поставя само една доза.

„Препаратите на Pfizer и Moderna показват 94-95 процента ефикасност. Ваксината на Johnson & Johnson показва 72 процента в изпитванията в Съединените щати. Ще си кажете – това е значително по-ниско. На практика не е така. Директно сравнение е трудно да се направи, защото условията не са същите.

Най-главният показател при новата ваксина е следният – тя предотвратява практически 100 процента нуждата от влизане в болница и смъртните случаи. Когато се борим с пандемия, това е най-важният показател“, коментира Джон Уайт, главен експерт на медицинския портал webMD.

Както БЛИЦ писа по-рано здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че заради забавянето в доставките на трите одобрени от Европейската комисия по лекарствата ваксини – на Пфайзер, Модерна и АстраЗенека, „светлина в тунела“ за България е ваксината на фармацевтичната компания Janssen (част от Johnson & Johnson).

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене