Недостиг на ваксините за Ковид-19 при личните лекари, 25 джипита от Благоевград са получили по 2-3 флакона на “АстраЗенека”

Повечето от общопрактикуващите лекари не са получили ваксини за Ковид-19, а онези, които са успели да се снабдят, са взели малки количества. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз в Благоевград д-р Дафина Тачова след запитване на репортер на „Струма“ има ли проблем с доставките на ваксини.

„От колеги научавам, че нямат ваксини. На някои са раздадени по 2-3 флакона с ваксината на „АстраЗенека“, други изобщо не са получили. В един флакон има 10 ваксини, което означава, че ще бъдат имунизирани 20-30 души. За себе си мога да кажа, че за 2 седмици сме ваксинирали 380 човека, но моята групова практика е част от обособените „зелени коридори“. При нас имунизацията стартира на 9 февруари с учителите. Досега имаме 2-3 случая със странични реакции след ваксинирането – повишаване на температура, болки в мускулите, които са нормални. Надявам се, че проблемът с доставката на ваксини ще бъде предолян, тъй като тепърва ще бъдат доставяни по-големи количества“, добави д-р Тачова.

От недостиг на ваксини се оплака и личният лекар в Кочериново д-р Виктория Каракостова.

„Успях да взема само 1 флакон на „АстраЗенека“ с 10 ваксини, при положение че в списъка имам записани 110 желаещи за имунизация. Това са пациенти с хронични заболявания, които искат да се ваксинират. Обаждат се и питат кога ще бъдат имунизирани. Притесняват се, има и изнервени. Една жена била готова да оскубе колежка епидемиоложка от Дупница за ваксина. За пореден път лекарите в провинцията са поставени  в периферията, докато в София се редят от сутрин до вечер на опашки за ваксини”, заяви д-р Каракостова.

Вчера тя е имунизирала 6-има общински служители, които участват в избирателната комисия, след като получила само 1 флакон с ваксината на „Пфайзер/Байонтек“.

За коментар потърсихме благоевградските общопрактикуващи лекари д-р Венцислав Даскалов и д-р Ивайло Ловджиев, които са с голяма пациентска листа. Те заявиха, че не са имали проблем с доставката на ваксини.

„Няма кой знае какви опашки пред кабинета ми. Вчера /понеделник, б.а./ съм ваксинирал около 40 души, днес очаквам също толкова. Това са наличностите към момента, с времето доставките на ваксини ще се увеличат“, убеден е д-р Даскалов.

Д-р Ловджиев също заяви, че е важно процесът да стартира, като при него имунизацията ще започне от днес.

По повод ситуацията с доставката на ваксини за личните лекари директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов заяви следното: „Първоначално раздадохме ваксини на 25 общопрактикуващи лекари в Благоевград – от 2 до 5 флакона. Оставихме флакони и за имунизационния пункт в РЗИ. Както нямаше много желаещи, сега пък има недостиг. До края на седмицата ще заредим още количества и ще раздадем на личните лекари. Тяхна е отговорността да бъдат употребени навреме. На територията на областта има разкрити 20 имунизационни кабинета. Нито един човек няма да върнем”, увери д-р Калоянов.

Междувременно разпространението на коронавируса отново тръгна нагоре. 97 са новорегистрираните случаи на Ковид-19 в Благоевградска област за последното денонощие според справката на Единния информационен портал за коронавирус.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене