До момента: 34 партии и коалиции подали за регистрация в ЦИК

34 са формациите, които до момента са подали документи за регистрация в ЦИК за парламентарния вот на 4 април. От тях 26 са партиите, а коалициите са 8, съобщиха за „Монитор“ от комисията. Днес в 17.00 часа изтече крайният срок.

Обобщение колко партии и коалиции ще се борят за вота на избирателите ще стане ясно на по-късен етап. Причината е, че в момента дежурни членове на ЦИК приемат документи на кандидати за регистрация, които са пристигнали малко преди 17 часа, като става дума за 4 формации, но към момента не е ясно дали са само за корекции към подадени вече заявления или за нова регистрация.

Към момента ЦИК е излязло с решение за регистрация на 21 формации, като за останалите се чака проверката от ГРАО за подписката за подкрепа. Всяка партия и коалиция трябва да внесе поне 2500 подписа на избиратели.Иначе ГРАО има срок най-късно до 22 февруари да върне всички проверки на подписките.

По-рано през деня документи подаде ГЕРБ, като направи това в последния работен ден, а не както по традиция досега в първия възможен ден. Причината за това пък е фактът, че ГЕРБ за първи път се явява на вот като коалиция със СДС.

Междувременно днес МС промени план-сметката за изборите, като МЗ получава 2,9 млн.лева повече, а причината е че именно чрез РЗИ-та ще се разпределят маските и дезинфектантите за РИК-те и секциите.

ЦИК прие и правилата за провеждане на предизборната кампания.

Същевременно говорителят на ЦИК Таня Цанева коментира пред БНР, че вече са дали своите забележки по проекта на протокола, изготвен от здравното ведомство. „Когато го получим, надявам се в края на седмицата, ще бъдат дадени указания на районните и секционните избирателни комисии“, казва още тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене