Делян Пеевски отново с най-много номинации за листите на ДПС

Депутатът е предложен от почти всички областни организации и е втори по предпочитания след председателя на партията Мустафа Карадайъ

Депутатът Делян Пеевски е отново с най-много номинации за листите на ДПС от местните структури на движението за предстоящите парламентарни избори на 4 април. „Той е предложен от почти всички областни организации и е с най-много номинации след лидера на партията Мустафа Карадайъ“, казаха за „Топ Преса“ от партийната централа на движението.

По традиция председателят на ДПС винаги е номиниран за депутат от всички партийни структури, въпреки че се знае, че обикновено води листата на движението в знаковия за партията регион Кърджали. По същата причина номинации за листите получи и почетният председател на ДПС Ахмед Доган, въпреки че формално напусна политиката преди осем години. Миналата седмица той се обърна към членовете на партията с писмо, чрез което отказа номинациите и написа, че „няма намерение да се връща в политиката“.

Това са поредните избори, на които депутатът – дарител събира най-много номинации. Предпочитанията на местните структури за Пеевски бяха най-големи на последните два избора за евродепутати. И двата пъти – през 2014 т. и през 2019 г., той беше поставен на второ място в листата, но след вота се отказа от мястото си в Европейския парламент.

На предишните парламентарни избори г-н Пеевски също имаше номинации от повечето партийни структури на ДПС. Тогава беше водач на две листи – тази в Пазарджик, откъдето винаги се кандидатира за депутат, и в Благоевград, откъдето избра да влезе в сегашното Народното събрание. На парламентарния вот през 2014 г. Делян Пеевски оглавяваше листата в Стара Загора освен тази в Пазарджик.

От централата на ДПС твърдят, че на този етап все още не е ясно къде г-н Пеевски ще избере да води листа и в колко региона. Номинациите на областните структури за кандидат-депутати приключиха в понеделник, но се очаква от четвъртък ръководството на ДПС да започне да обсъжда подредбата на листите и да определи техните водачи по райони.

За масовото му номиниране от структурите на ДПС потвърди и председателят на партията Мустафа Карадайъ. „Към настоящия момент г-н Пеевски има номинации от различни, бих казал, от много места“, каза той в „Панорама“ на БНТ миналия петък, като уточни, че „все още не е разговарял с него дали самият той иска да се кандидатира отново за депутат“.

Карадайъ за пореден път изтъкна колко е популярен сред активистите на движението и колко „познат“ станал на хората с дарителската си кампания по време на първата вълна на коронавируса през пролетта на миналата година. „Г-н Пеевски го познават нашите партийни структури. Г-н Пеевски го познават избирателите от регионите, от които той е бил народен представител. В условията на COVID с неговата дарителска кампания вече и цяла България, и не само в България познават и знаят кой е г-н Пеевски“, заяви лидерът на ДПС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене