Заради липса на спешност! Председателският съвет на ОбС – Благоевград отхвърли искане на 14 съветници за извънредна сесия

14 благоевградски общински съветници се възползваха от правото си да поискат свикване на извънредна сесия на 17 февруари, но бяха порязани от Председателския съвет на ОбС. В искането се настоява за спешно обсъждане и решение по 4 предложения на кметския екип: за поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на ремонтите на 11 улици; за даване на съгласия за изработване на ПУП за изграждане на православен храм в района на пазара; за провеждане на конкурси за отдаване под наем на покривите на общинските училища и детски градини за поставяне на фотоволтаици и за приемане на отворена концепция за развитието на Благоевградска област за периода 2021-2040 г.

Мотивът на членовете на Председателския съвет да откажат на колегите си извънредно заседание на местния парламент е липсата на спешност за всяка една от точките в предложения от тях дневен ред. „Няма правно основание в ЗМСМА, въз основа на което да гласуваме концепцията, изготвена от проф. Тадаръков. Такъв документ не се гласува от ОбС най-малкото защото той не визира срока на работа на този Общински съвет, а е за много по-дълъг период“, обясни председателят на ОбС Андон Тодоров.

Искането на градоначалника да се изтегли заем от 5 млн. лв. вчера бе върнато за ново обявяване от Председателския съвет, който установил, че процедурата не е била спазена и не са публикувани обяви за общественото обсъждане в местен и централен ежедневник, което е задължително изискване по закон. Затова е нужно процедурата за провеждане на обществено обсъждане да се повтори, а това ще отнеме 1 месец.

„Не можем да взимаме решения и по казуса за новата черква в района на пазара, тъй като кметът обжалва в съда решението на ОбС по същата тема. Докато не се произнесат съдиите, въпросът няма как да влезе отново в пленарна зала“, обясни председателят на ОбС А. Тодоров. Той подчерта, че нито една от точките, включени от 14-те му колеги в проект за дневен ред, не е от неотложен порядък, и припомни, че миналата година 9 пъти е свиквал извънредно ОбС по искане на градоначалника за спешни въпроси, които не търпят забавяне, и е готов отново при нужда да го направи.

Съветниците, внесли искането за извънредна сесия, също могат да я свикат в 7-дневен срок, но това става безсмислено, тъй като ще съвпадне с пленарното заседание по график, което е на 26 февруари.

Източник: Вестник“Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене