Ангел Кунчев: Третият пик на коронавируса ще е точно преди изборите!

Третият пик на пандемията от коронавирус у нас ще е преди изборите. Това прогнозира главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той предупреди, че в момента напредва британският щам.

„Няма как да предвидим с колко ще се вдигне заболяемостта в този трети пик и кога ще се случи. Според мен ще е преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите щамове. От 96 проби 68 са от британския щам“, каза Кунчев пред БНР.

При британския вариант на вируса има спад на средната възраст на заболелите под 50 г. но при него няма по-тежко протичане и повече смъртност. Неговата сила е в по-лесното предаване.

Спазването на мерките е важно, ако няма спазване, натрупването на нови и нови мерки няма никакво значение. Сега, както и в цяла Европа, и тук цифрите вървят нагоре, заяви медикът.

Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения – над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване. Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър, смята той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене