Недоволство сред тютюнопроизводителите в Югозападна България от приключилата изкупна кампания

Цените за килограм тютюн са били сред най-ниските от години – по около 7лв за килограм, което едва покрива разходите.

Хората от района масово се отказват от този поминък, но нямат и алтернатива.
В общините Хаджидимово и Гърмен където до скоро тютюнопроизводството беше основен поминък, все по-малко хора отглеждат тютюн. Причината – ниската изкупна цена. Според земеделците цената на килограм трябва да е поне 9 лв.

„Истината е тази, че преработвателните предприятия са в Гърция, Македония, Румъния. Ние вече нямаме преработвателни предприятия. Тоест отрасълът тютюнопроизводство в България е 100% унищожен.“, категоричен е тютюнопроизводителят от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Той е опитвал да спаси земеделието си с други култури, но напразно.

„Опитах и да се преориентирам с други отрасли-зеленчукопроизводство, картофи, всичко, което ви мине през акъл, обаче се оказа, че е пагубно. В момента всички картофопроизводители в това число и аз с дълбока скръб ще съобщим, че ни стоят картофите, нямаме никакви доходи, но си мълчим“, заяви Сабахлъков.

Кметът на село Дебрен Тюркян Ходжова не вижда изход от ситуацията.

„Цената беше много занижена, хората недоволстват, може би пак ще бегат по чужбина, за което това нас не ни радва изобщо, но въпреки това мисля, че трябва да се преговарят сега цените, когато се сключват договорите, а не когато се изкупува тютюнът, тогава вече е свършен фактът.“, категорична е тя.

Местните земеделци се надяват в скоро време държавната политика по отношение на тютюнопроизводството да се промени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене