Четири месеца след големия пожар в ромската махала в Разлог едно от седемте семейства, които тогава останаха без покрив над главите си, вече се е нанесло в новия си дом

Семейството на Юри Стоянов е доволно, въпреки че жилището им не е готово изцяло и живеят буквално в една стая. Те са изключително благодарни и признателни на всички хора, които след огнения ад откликнаха и помогнаха кой с каквото може.

За да довърши жилището си, днес Юри Стоянов и още двама от потърпевшите му съседи заминават на работа в чужбина с надеждата да успеят да спечелят достатъчно пари, за да съградят наново живота си и да заживеят нормално.

„Заминаваме с надежда и се надяваме, че всичко ще е наред. Ние сме единствените, които засега сме се нанесли. Успяхме да направим стая и половина, защото дотам ни стигнаха средствата. Много сме благодарни на всички хора и най-вече на пастора, който неотлъчно беше до нас. Сега сме принудени да заминем, защото тук няма работа, а трябват пари не само за да довършим къщата, а и за да живеем, да си покриваме ежедневните нужди, да има какво да ядем. С това, което имахме, успяхме да направим стая и половина, но засега само ние сме се нанесли, другите все още са при роднини или приятели. В момента сме сложили спалнята в кухнята, защото другите стаи не са готови, но всичко е свързано с пари. Благодарни сме и на това, което имаме, защото четири месеца бяхме по чуждите къщи и ни беше много притеснено“, каза Юри Стоянов.

Той се ядосва, че разследването за палежа все още се бави и няма повдигнато обвинение, въпреки че както за него, така и за останалите пострадали семейства извършителят е ясен. Юри Стоянов не назова име, но показа запис от камерата, монтирана на църквата, която е заснела избухването на пожара във фаталната нощ. На него се вижда как огънят лумва изведнъж и секунди по-късно откъм пламъците излиза силует, който тичешком влиза в съседната къща. Силуетът обаче е неясен, а лице не се вижда. Ю. Стоянов споделя още, че палежът става само 10 дни след покупката на съседния имот и явно изгорялата сграда, която беше тип барака, не е била лицеприятна за новия собственик.

Но всяко зло за добро. Сега седемте семейства, които все още живеят при близки, имат шанса да заживеят в по- нормални условия. След палежа на мястото на бараките с общи усилия, с помощта на местни фирми, община Разлог и събраните парични дарения от много хора е издигната двуетажна постройка. Тя е построена с доброволния труд на десетки мъже, които се отзоваха да помогнат. Кога ще могат да се нанесат семействата, все още не е ясно, тъй като парите са изчерпани, а стаите вътре все още не са довършени.

„В момента сме до под крушата“, с този израз пастор Асен Христов онагледи етапа на строителството. Той сподели, че парите са стигнали да бъде построена сградата, но те вече са свършили, а в сметката са останали 1000 лева. По негови изчисления около 150 хил. лева ще стигнат за цялостното строителство, в т.ч. и на стаите вътре. Той обаче не губи надежда и споделя, че има вяра, че нещата ще се случат

„Нашите хора не са мързеливи и ако имат работа да изкарват пари, малко по малко всичко ще стане. Надявам се да им намерим работа, за да имат реални доходи и някакво достойнство в живота. За тях това е коренна промяна. Досега живееха в тези бараки при много мизерни условия – без канализация, без течаща вода, сега ще имат своя къщичка – с баня и тоалетна, стая за родителите, стая за децата. Това е много голяма промяна, но за да стане, е нужно време, най-вече заради финансовата страна“, каза пастор Асен и сподели, че по негови изчисления около 50 хиляди лева ще са достатъчни, за да могат семействата да се нанесат и да заживеят нормален живот.

Стотици хора се отзоваха след огнения ад и дадоха своя принос всеки според възможностите си. Много бързо бяха събрани неща от първа необходимост в това число и дрехи за децата на пострадалите семейство, които дори нямаше какво да обличат, тъй като пожарът погълна всичко. Има дарени също гардероби, матраци и друга покъщнина, но те няма да бъдат достатъчни.

„Дрехи вече не са необходими, защото повечето хора даряваха дрехи. Но това отношение, което всички показаха, тази съпричастност, това е нещото, което много ме радва и показва, че все още има човещина. Даряваха дори хора, които също са в нужда, но все пак отделиха от своето, за да помогнат“, сподели още пастор Асен

Той допълни, че и към момента все още се обаждат хора, готови да помогнат. Чак от Стара Загора са обещани някои електроуреди, от Банско добри хора са готови да предоставят телевизори. А по новопостроената сграда продължава да се работи дори и с по-бавни темпове. Все още остава много работа – ел. инсталация, замазки, мазилки, но най-необходима засега е дограмата. Част от нея е осигурена, но не за цялата сграда.

Припомняме, че пожарът избухна на 28 септември около 03:30 часа. Седем семейства останаха без покрив над главите си, пет от тях, обитаващи напълно изпепелените бараки и две близката къща, но която изгоря покривът и вторият етаж.

За щастие пожарът се размина с един обгазен, но без пострадали. Сред останалите без дом имаше и неподвижна възрастна жена, която бе изведена от съседите си, както и майка с пет деца.

Огнения ад трогна стотици хора от Разлог и региона и бе организирана благотворителна кампания за набиране на помощи за семействата, разкрита бе и банкова сметка, а с разпределението на събраните вещи и пари се ангажира пастор Асен. От община Разлог също помогнаха с техника и материали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене