В Петрич събират подписи за връщането на костите на цар Самуил на родна земя

Кметът на Петрич поде инициатива за връщане на костите на цар Самуил на родна земя. Димитър Бръчков проведе първите разговори с представители на Инициативен комитет, стартирали кампанията за национална подписка по този въпрос.
Градоначалникът е поел ангажимент на местно ниво да съдейства, за да имат възможност и жителите на общината, подкрепящи каузата, да се подпишат. Това ще става на две места – Туристически информационен център и Исторически музей – Петрич от понеделник – 15 февруари.
Петиция онлайн „Да върнем костите на цар Самуил в пределите на днешна България“ също дава възможност за подпис. Повече информация може да се намери на фейсбук- страницата „Да върнем костите на Самуил“.
По информация от инициаторите на кампанията ще бъде създаден и Общобългарски комитет „Цар Самуил“, а кметът на община Петрич е поканен да стане част от него.
„Няма по-величава кауза в съвременната история на България от тази – костите на видния български владетел да намерят покой на родна земя – от историческа и морална гледна точка. Българите трябва да можем да се поклоним пред тях, защото името на Самуил е горда страница от историята ни“, коментира кметът Димитър Бръчков. Подписи вече се събират в много български градове.
Да се върнат костите на цар Самуил в страната ни поиска през 2015 година и тогавашният президент Росен Плевнелиев. „Българската държавност не бива да се успокои, докато тленните му останки не намерят вечен покой в родината му, и то точно тук, в базиликата „Света София“, където се е черкувал“, каза държавният глава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене