Дете на година и половина от Гоце Делчев с опасно усложнение от Covid-19, транспортират го спешно за София

Дете на 1 година и 5 месеца от Гоце Делчев е с мултисистемен възпалителен синдром от коронавирус. Момиченцето е прието в ковидния сектор на детско отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“, след като бързият тест показал, че е с антитела. Взета му е проба и за PCR изследване и днес ще бъде транспортирано в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Матев“ в София, съобщи за „Струма“ зам. директорът на болницата д-р Ангел Тонгов.

„Детето е преболедувало преди месец от коронавирус, имало е оплаквания, вдигнало е температура, но не се е наложила хоспитализация. Във вторник бе прието в нашата болница с усложнения – пневмония, възпаление на сърдечносъдовата система, обриви и конюнктивит. Ще бъде транспортирано за лечение в Клиниката по ревматология и кардиология на педиатричната болница в София, за да бъде под наблюдение от детски лекар кардиолог.  От началото на пандемията от Ковид-19 това е трети случай на дете от Гоце Делчев с мултисистемен възпалителен синдром след усложнение от Ковид. Но това е много малко дете, предишните бяха по-големи“, обясни д-р Тонгов.

Мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C) е рядко и опасно усложнение, което се прояви още по време на първата вълна на пандемията през 2020 г. При различни инфекциозни заболявания е възможно някои предразположени пациенти, в това число и деца, да изпаднат в състояние, при което цялото тяло реагира с тежко възпаление. Към края на януари тази година в цялата страна бяха установени 20 случая на деца с мултисистемен възпалителен синдром. Иначе в гоцеделчевската болница се лекуват 46 пациенти с коронавирус, което е доста повече в сравнение с предишните две седмици. Състоянието им е средно тежко, няма разлика в симптоматиката.

Повишава се броят на хоспитализираните с коронавирус и в разложката болница, във вътрешно отделение се лекуват 43-ма болни.

Относително спокойна е ситуацията в МБАЛ – Благоевград. Във вътрешно отделение се лекуват 16 болни с коронавирус, каза началникът на отделението д-р Румен Кондев. Във вторник са приети трима нови пациенти, други са изписани, като ситуацията е напълно нормална в сравнение с пика преди два месеца. Медиците са в готовност да разкрият нови легла при увеличаване на болните.

60 са новите случаи на Ковид-19 в Благоевградска област за последното денонощие, от които най-много са в Разлог – 10, по 6 са в Благоевград, Банско, Петрич, Гоце Делчев, 3 в Сандански, според РЗИ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене