Срамно! Рилският манастир пред фалит?

Администрацията и персоналът на Рилския манастир са пуснати в отпуск заради липса на посетители, съобщиха за Топ Преса от светата обител. Вече близо месец движението към Светата обител е спряно заради паднали скали при срутището над село Пастра, предизвикали национален скандал. По трасето се пропускат само автомобилите на служители на манастира и доставчици. Богослуженията в манастира обаче не са спирали.

Откакто на 9 януари при срутището над с. Пастра падна 30-тонна скала и оттогава на пътя в подножието на ската се извършва почистване и укрепване на самия скат, движението в двете посоки към Рилския манастир се спира в двете посоки от патрул на полицията на входа на Пастра. Това принудило игуменът Адрианополския епископ Евлогий да пусне в отпуск десетките служители и част от персонала, каза зам.-кметът на Община Рила Лазар Чавков.

„Никой не може да мине нагоре…, но мисля, че е пуснал в отпуска целия персонал, най-вероятно само охраната  се качва и съответно доставчици на хранителни продукти и такива неща“, каза той пред Топ Преса.

Другата версия с която разполагаме е, че всички са пуснати в отпуск заради липса на доходи в касата на манастира. Логично е след като няма вярващи посетители преходите на светата обител да са спаднали драстично надолу. По случая обаче се мълчи. Светният синод не изпраща пари за издръжка на светата обител, коментират местните служители. Само уикендите Божията светиня е релизирала четирицифрени суми на ден само от прибиране пари за паркинг, отделно всичко останало. Факт който е спорен от години но спомагало за доброто финансово състояние на манастира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене