Укрепват свлачището над пътя за парк „Бачиново” край Благоевград с 4,7 млн. лв.

Община Благоевград ще получи 4 770 033 лв. за укрепване на свлачището над пътя за парк „Бачиново”, село Бистрица и курорта Бодрост. Това бе решено днес на павитествено заседание. Кметът Румен Томов благодари на премиера за бързата реакция на правителството за решаването на проблема.

Ситуацията с пукнатината в планинския масив над пътя за парк „Бачиново” край Благоевград е сложна, тъй като се формират геодинамични процеси, които са срутищно-свлачищни. Допълнителен проблем е, че върху този масив има вада на „Напоителни системи”, която служи за водоснабдяване на парка, по нея се пуска вода. Водата преминава през този успореден на пътя планински масив, изграден от гнайс, силно напукани са скалите. Това каза преди дни Кирил Ангелов, доцент по инженерна геология и геотехника, който направи оглед на мястото на планинския разлом. Според него, когато водна система преминава през скалите, всеки загубен литър от нея директно се инфилтрира върху основата на тези напукани скали, които започват да се обрушват и да се свличат. За щастие това не е дълбоко свличане, но е твърде опасно в някои участъци, като цялата зона на разлома е 250-300 метра.

Пукнатината е факт, по нея са се отцепили отделни и малки свлачища. В такива случаи, когато има дъжд и снеготопене, е много опасно, защото отделни късове се активизират и тръгват надолу по ската. Може да стане голяма беля и да се наруши целият масив, който да се сгромоляса върху пътя, който е общински. Той започва непосредствено към ската, няма бордюр, няма банкет, нито пък укрепителна стена.

„Не може да се остави ситуацията така. Има и друг важен фактор. Река Бистрица при по-високо пълноводие сериозно подмива брега, върху който е изграден пътят и се получава неприятна ситуация, свързана с устойчивостта в целия този район.  Трябва да се укрепи и брегът на река Бистрица. Да се изградят стабилни укрепителни съоръжения на ската – подпорни анкерирани стени. Но затова са необходими много пари”, каза още доцент Ангелов. На първо време ще се поставят пътни знаци, които да регулират скоростта в района на свлачището, тъй като има риск за преминаващите превозни средства.

При нужда Община Благоевград е готова да направи временен и алтернативен път, който да мине край тенис кортовете, през имота на фирмата на бизнесмена Георги Ганджов, който е дал съгласие за това.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене